Суспільство

Варто побачити: Голубі озера Чернігівщини ввійшли до рейтингу озер України

Такий рейтинг зробила газета «Український інтерес». За версією видання, кожне із запропонованих найдивовижніших озер України має свою таємницю. Не є винятком і Голубі озера на Чернігівщині у с. Олешня. Їх не одне і не два, а майже два десятки. Проте найбільші та найпопулярніші – три. Інші – невеликі, порослі очеретом і малопридатні для відпочинку.

Ці озера утворилися на місці кар’єрів, де видобували кварцовий пісок. Із часом вони наповнилися джерельною водою. Вода в цих озерах дуже чиста. Вона ніколи не застоюється через те, що підземні джерела постійно підтримують однаковий рівень води. Дно кожного озера вкривають поклади кварцового піску. Цей пісок надає воді яскраво-блакитного кольору. Звідси виникла й назва – Голубі.

Багато хто зробить зауваження: українською – «блакитні». І буде, звісно, правий. Проте ці озера носять рукотворний характер, вони не містяться в жодному з офіційних реєстрів водойм області, це місцева автентична назва, не більше. Хоча хтось у цій назві може знайти щось інше. Це справа кожного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів погіршив місце в інвестиційному рейтингу міст від Forbes

Озера оточені сосновими лісами, у с. Олешня є достатня кількість закладів розміщення, а ще є садиба – приватний музей видатної українки Софії Русової, уродженки цього села, яка була засновницею першого дитячого садка у середині ХІХ ст., уперше видала буквар українською мовою та створила основу системи дошкільної освіти національного виховання.

Джерело: Чернігівщина Туристична

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button