Суспільство

Серед почесних громадян Чернігова є прибічник Путіна

У Чернігові звання «Почесний громадянин» присвоюється громадянам України та інших держав, які своєю професійною та громадською діяльністю зробили вагомий внесок у розвиток Чернігова. На перший погляд, усе справедливо. Між тим, відомий у Чернігові громадський діяч Олександр Гашпар звернув увагу на те, що серед почесних громадян є такий, що підтримує Путіна та його політику стосовно України. Йдеться про Петра Ілліча Климука.

«Це космонавт. У 1976 році йому було присвоєно звання «Почесний громадянин Чернігова». Взагалі сам він із Білорусі – з Бреста чи Брестської області. До Чернігова він має єдиний стосунок, що свого часу тут навчався в Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків. Після цього поїхав до москви, там став космонавтом, літав у космос, двічі герой радянського союзу.

Він живе в росії, є почесним громадянином зоряного містечка та підтримує путіна, приймає квіти від нього, зустрічається з юнармійцями (російська молодіжна військово-патріотична мілітарна організація. – Авт.), розповідає їм про героїв. Він також виступав за поправки до Конституції щодо продовження терміну президентства путіну. Підтримує їхнє сво, вбивство українців, зокрема й чернігівців. І при цьому залишається на дошці пошани на сайті міської ради, де він там разом із Героями України – Ніколюком, Ходою та іншими захисниками Чернігова. Тобто в одному ряду з такими людьми і цей колаборант, який є громадянином росії», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Олександр Гашпар.

За його словами, наразі чинне положення «Про присвоєння звання «Почесний громадянин м. Чернігова» містить єдиний випадок можливості позбавлення особи цього звання. Це вирішується на пленарному засіданні Чернігівської міської ради в разі вчинення особою кримінального правопорушення, за яке особу засуджено і вирок щодо неї набрав законної сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україну йде циклон зі Скандинавії з заморозками, снігом та грозами

«Тому треба обов’язково внести зміни до Положення. І якщо особа, яка нагороджена цим званням, має стосунок до держави-агресора, то треба однозначно позбавляти таку людину звання почесного громадянина. На найближчій сесії треба внести ці зміни до положення і позбавити Климука почесного звання», – сказав Гашпар.

Він також повідомив, що планує письмово звернутися до міської ради з цього приводу й очікує на відповідну реакцію.

На його думку, звання «Почесний громадянин Чернігова» заслуговують люди, які своєю працею чи здобутками прославили наше місто, зробивши значний внесок у його культурний, технічний чи економічний розвиток.

«І щоб можна було підійти до будь-якої людини на вулиці та спитати: чи знаєте ви цю людину? І якщо ця людина всім відома, то вона заслуговує на те, щоб бути почесним громадянином. І такі питання, на мою думку, потребують щонайменше консультації з громадськістю та громадського обговорення перед тим, як вручати тим чи іншим особам почесне звання», – впевнений громадський активіст.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото зі сторінки Олександра Гашпара та сайту ЧМР

Ще статті по темі

Back to top button