Суспільство

Сезон чорних ягід: на Чернігівщині можуть влаштувати безпечне збирання чорниць

Літо – традиційна пора сезонних ягід. То треба встигнути наїстися досхочу. Втім через бойові дії, які відбувалися і відбуваються на українській території, ходити до лісу дуже небезпечно для життя і здоров’я. Окрім того, прикордонники нагадують, що наразі поблизу державного кордону заборонено будь-яке відвідування лісів населенням і в’їзд до них транспортних засобів та іншої самохідної техніки.

Збирання чорниці для жителів Чернігівщини – одне з традиційних занять. І до широкомасштабного вторгнення жителі півночі нашого краю навіть заробляли на чорниці гроші. Нині, як вже зазначалося, ситуація інша. Втім це не означає, що немає ніякої можливості наїстися чорниці чи самому її назбирати.

Андрій Сагайдак, гід у дику природу, засновник природничого центру «Міжріченська пуща» та музею лісових промислів знає безпечні місця, якими можна прогулятися і ягід назбирати.

«Середина поліського літа наближається. А значить — час змінювати маршрути для пізнавальних мандрівок, відповідно до сезону. На болотах вода відійшла і піднялася висока трава. І хоч там по-своєму цікаво, приємніше зараз гуляти світлими сосновими лісами, де саме достигає чорниця.

Комарів уже значно поменшало і удень на освітлених сонцем місцях їх практично немає. Але одяг для походів у дику природу має забезпечувати захист — від комах, плазунів, кліщів та колючок. Легка сорочка із довгими рукавами, просторі легкі штани, закрите взуття і капелюх — найкращий «лук» для лісової прогулянки. А ще нині треба обов’язково мати із собою достатньо питної води. Адже у спеку пити треба регулярно — ще до появи стійкого відчуття спраги. Чорничний сезон зазвичай триває увесь липень і частину серпня», — зазначає Андрій Сагайдак.

За його словами, площа чорничників в Україні неухильно скорочується. Причина — зміна клімату (зменшення кількості опадів) та суцільні рубки. Адже найбільш продуктивні ягідники чорниці на Поліссі — у старих вологих соснових лісах.

«Нині площа стиглих лісів швидко зменшується, внаслідок планових лісозаготівель.  А чорниця, на освітлених сонцем вирубках, «вигорає».

Звісно сумлінні лісівники дбають про лісовідновлення. Але не росте ягідник у перегущених молодих посадках. До того ж, розповсюджується чорниця переважно вегетативно.

Ось і виходить, що на відновлення продуктивного чорничника, після суцільної рубки, треба не менше 60 років.

Чорниця — важливий компонент лісових екосистем. Її ягоди споживають усі — комахи, птахи, ссавці і, звісно ж, люди», — зауважив пан Андрій.

smart

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безкоштовні послуги логопеда і психолога, а також дозвілля: у Чернігові запрацювали два дитячі простори

Користь чорниці

Ягода сама по собі-справжній «вітамінний бум». У складі знаходяться: магній, кальцій, марганець, вітаміни А, В і С і, звичайно ж, антоціани, які і надають синій відтінок чорниці. До речі, ці речовини захищають клітини від негативного впливу, тому знижують ризик розвитку онкології. Сприятливо впливають на серце, судини і очі. Флавоноїди і таніни — теж антиоксиданти, які є в складі чорниці. Їх роль інша — пригнічувати будь-які запальні процеси в організмі.

Не можна обійти стороною і листя чорниці — вони надають інсуліноподібну дію і нормалізують цукор при діабеті.

Чорниця для очей

Виробничі компанії, які обіцяють ідеальний зір, як результат вживання ягід чорниці, обманюють. Насправді, єдиний вплив чорниці на очі — покращення кровообігу і зниження ризику відшарування сітківки. Чорниця позитивно впливає на зір людей, які багато працюють за комп’ютером, але диво-засобом, на жаль, не є.

Чорниця при захворюваннях шлунково-кишкового тракту

Додатково чорницю застосовують, як засіб проти діареї, гастриту або виразки. Для цього використовують свіжі або сушені ягоди. Чорниця серед народних засобів вважається одним із кращих способів налагодити роботу кишечника.

Шкода чорниці

Не рекомендується вживати чорницю при сечокам’яній хворобі. Активні речовини можуть спровокувати появу нових каменів. 

Добова норма ягід для дорослої людини — 100 гр. Якщо переборщити, буде алергія або закріп.

Як вибирати і зберігати чорницю

Потрібно звертати увагу на восковий наліт. Якщо він є — ягоди свіжі. Чорниця не повинна бути на дотик м’якою, з запахом бродіння або пускати сік. Ідеальний відтінок ягід — чорний без блідих плям.

smart

Як зберігати чорницю

Навіть в холодильнику при правильній температурі ягоди зберігаються не більше двох днів. Не мийте відразу всі ягоди — залиште в ємності і потім очищайте порційно перед їжею. 

Для заморозки переберіть ягоди і промийте їх. Викладіть на рушник до повного висихання, потім викладіть в контейнер шарами і поставте в морозильну камеру. Після того, як ягоди злегка затвердіють, можна пересипати їх в пакет. Такий варіант заморозки не дозволить порушити цілісність чорниці або «склеїти» її. 

Зберігатися чорниця в такому стані може до року.

До речі, на Чернігівщині є й інша локація, де можна поласувати ягодами від пуза, а також власноруч їх зібрати для себе. Це екоферма «Копиця сіна». Нині тут добігає кінця полуничний сезон, натомість — на старті сезон лохини й смородини.

smart

Ірина Осташко

Фото – Андрій Сагайдак

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button