Суспільство

Безкоштовні послуги логопеда і психолога, а також дозвілля: у Чернігові запрацювали два дитячі простори

У нинішній надскладний час особливо тяжко доводиться дітям, бо на їхні ще маленькі плечі випало випробування страшною війною. А тому діти потребують особливої підтримки, уваги і розради. Тепер все це і не тільки у Чернігові можна отримати у двох сучасних дитячих просторах, які відкрили в Чернігові.

В Україні вже 20 років діє Міжнародна благодійна організація «СОС Дитячі містечка», яка допомагає сім’ям, які опинилися в кризових ситуаціях, прийомним, багатодітним родинам, дитячим будинкам сімейного типу, матерям одиначкам,  дітям із інвалідністю. А під час повномасштабного ворожого вторгнення до цих категорій додалися родини військовослужбовців, переселенців, біженців.

«У Чернігові наша мобільна бригада започаткувалася в березні, але співпраця з нашою організацією триває з квітня 2022 року, коли Чернігів приймав на себе ворожі удари. Тоді ми надавали виїзну допомогу родинам із дітьми, що її потребували. А нині у нас  відкривається два простори, в яких діти різного віку (від дошкільнят до підлітків) зможуть знайти для себе вподобання і отримати фахову допомогу.

У просторах можна здобути нові знання, пограти в розвиваючі ігри. Також у нас передбачені соціально-педагогічні, психологічні послуги, допомога логопеда, який зможе проводити корекцію мови дитини. Тим паче, що наша  мобільна бригада на місцях спостерігає ситуації, коли діти через те, що перебували під бомбардуваннями, у підвалах, перестають розмовляти. Тож простори – це надія людям. Бо запит дійсно є.

В іншій кімнаті відбуватимуться семінари, тренінги, різні психологічні заняття з батьками, а також із підлітками. Тут вони можуть спілкуватися між собою, знайти свої інтереси, познайомитися з іншими людьми», — розповідає Віта Кнуренко, менеджер мобільної бригади Чернігівський регіон Міжнародної благодійної організації «СОС Дитячі містечка».

А ще тут можна буде погратися в конструктор, різні настільні ігри, помалювати, почитати цікаву літературу й зайнятися іншими справами, що сприяють особистісному розвитку.

За словами пані Віти, простори вмістять усіх бажаючих, але водночас вони працюватимуть відповідно до графіку — з понеділка по суботу, з 9 до 18 годин.

До того ж, заняття тут можуть бути, як індивідуальні, так і групові.

«Тричі чи двічі на тиждень наші спеціалісти виїжджатимуть у громади, але тут, у просторі, також залишатимуться люди, які працюватимуть.

Простір відкритий не тільки для дітей із Чернігова, запрошуємо і представників із громад області, які мають змогу доїхати. Ми не обмежуємо доступ ні для кого, бо у нас потужна база і фахові спеціалісти», — сказала Віта Кнуренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди під час повітряних тривог здебільшого не ховаються: про ситуацію з укриттями на Чернігівщині

Сергій Лукашов, директор благодійної організації «СОС Дитячі містечка», підтвердив, що простір доступний для всіх і, що з’явився він за підтримки литовських партнерів. 

«Мами з дітьми можуть приходити сюди по послуги, розваги, матеріальну підтримку, психологічну консультацію .

Цей простір хочемо присвятити нашій дружбі із литовським народом і сестринською організацією «СОС Дитячі містечка Литва». У перші дні війни, коли світ був впевнений, що ми програємо і зникнемо з карти світу, литовські друзі почали надсилати нам гроші і надавати підтримку – моральну й політичну. Бо вже тоді вони були впевнені, що ми переможемо. За литовські пожертви ми евакуювали людей із прифронтових територій, влаштовували їх», — зауважив Сергій Лукашов.

Переважна більшість фахівців, які працюватимуть у просторах, – місцеві. Але є і переселенці. Нині вони мають можливість реалізовувати себе професійно.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button