Суспільство

Сезон лисичок стартував. Що потрібно про них знати?

Лисичка справжня або її ще називають лисичка звичайна – гриб з родини лисичкових (Cantharellaceae). Дуже розповсюджена у нашій місцевості. Має опуклу, плоску або увігнуту, лійкоподібну, часто асиметричну, жовтеньку шапку діаметром від 2,5-5 см. Вузькі, складчастоподібні, з численними анастомозами жовті пластинки. Короткі, гладкі ніжки, 2-4 см завдовжки, кольору шапки, звужені до основи.

Поширена по всій території України. Росте у хвойних і листяних лісах, переважно добре освітлених. Зустріти її можна на не дуже моховитих галявинах зі слабким трав’янистим покривом. Особливо полюбляють лисички хвойні ліси помірного клімату, де ростуть групками з липня місяця і до кінця осені. Найчастіше з’являються влітку після грозових дощів.

Лисичка –  їстівний гриб. Вживається свіжим, маринованим, солоним або сушеним. Як то кажуть: «На смак і колір товаришів немає». Має досить специфічний смак і аромат, однак, полюбляється більшості грибників.

За калорійністю лисички порівняні з печерицями чи опеньками, але значно поступаються білим грибам та підберезниками. Так, в 100 г сирого продукту міститься близько 19 кКал. Найбільш поживні речовини в хімічному складі лисичок розподіляються наступним чином: білки – 1,5 г, жири – 1,1 г, вуглеводи – 1 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: По чім лисички: на Чернігівщині стартував грибний сезон

Крім низької калорійності, лисички є джерелом цілого ряду вітамінів та мінералів. В них містяться вітаміни – А, В1, РР, амінокислоти та мікроелементи, що сприяють, наприклад, покращенню зору та можуть попереджувати різні очні захворювання. Тільки за вмістом вітаміну А лисички випереджують відому нам  моркву. Насичені лисички такими потрібними для організму людини жирними кислотам як Омега 9 і Омега 6.

Відзначають у лисичок і їх лікувальні властивості. Гриби застосовуються для лікування запальних процесів в організмі, попереджають сердечні захворювання, знімають депресію.

Зовні лисички можуть зберігати свіжий вигляд до декількох діб, проте свої корисні властивості вони поступово починають втрачати вже через п’ять  годин після збору. А отже, прогулюючись лісом або відвідуючи ринок зверніть увагу на те, що  свіжі лисички мають рівномірно жовте забарвлення, не рівний, а як би хвилястий капелюшок, жовті пластинки, товсту ніжку без порожнини всередині, щільну структуру, відсутність сильних пошкоджень, характерний запах – приємний з нотками деревини.

І пам’ятайте про правила збирання природних дарів! Лисички зростають  у насадженнях дуба червоного та у соснових лісах на мохових галявинах групами. Намагайтесь зрізувати гриби гострим ножем, а не виривати їх з грунту, аби мінімізувати ушкодження грибниці.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Екоінспекція

Ще статті по темі

Back to top button