Суспільство

Що потрібно знати під час «тихого полювання»

Осінь – чудова пора для збирання грибів. Щоб зробити це хобі цікавим і головне – безпечним, варто дотримуватися правил, які допоможуть не лише зробити відвідування лісу приємним, а й зберегти здоров’я.

Тож під час «тихого полювання» слід пам’ятати: можна і треба збирати тільки добре знайомі гриби, керуючись першим правилом грибника:не впевнений – не бери;

гриби, які викликають у вас сумніви, покажіть досвідченому грибникові; ніколи не пробуйте гриби на смак, навіть якщо ви переконані, що вони їстівні;

не збирайте перезрілі, в’ялі, зіпсовані або пошкоджені гриби: вони здатні накопичувати небезпечні речовини та спричиняти отруєння;

складайте гриби у добре провітрювану тару: у відрах чи пластикових пакетах вони «згорають»;

уникайте грибних місць, розташованих поблизу екологічно забруднених районів, як-то: сміттєзвалища, токсичні виробництва, ділянки поблизу автомагістралей або з підвищеним радіаційним фоном;

щоб не пошкодити грибницю, не зривайте гриби, а зрізайте їх ножем біля основи ніжки; ніколи не шукайте гриби у високій траві, лісовій гущавині та затінених місцях: це будуть марно витрачені сили, нерви і час.

Про це ЧЕline повідомили в головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

 

Свіжозібрані гриби необхідно обробити максимально швидко, адже вони здатні за короткий час зіпсуватися. «Трофеї», зібрані в суху погоду, зможуть лежати без шкоди для смакового і поживного складу без холодильника не довше 6 годин. Вологі гриби, зрізані під дощем, необхідно почистити й обробити одразу після повернення додому, не залишаючи до завтра.

Насамперед необхідно братися за губчаті різновиди: підберезники, підосичники, маслюки, моховики, польські та білі.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тихе полювання на Чернігівщині

Якщо залишити їх на потім, поживна м’якоть швидко почорніє і зіпсується, а відтак буде непридатною для вживання і може завдати непоправної шкоди організму. А ще, вирушаючи до осіннього лісу на «тихе полювання», не забувайте, що вас також можуть «вполювати»: восени в лісових масивах знову активізуються кліщі, чиї укуси часто призводять до таких небезпечних захворювань, як хвороба Лайма чи енцефаліт.

Щоб уберегтися від шкідливих членистоногих: одягайте світлий однотонний одяг із довгими рукавами, щоб можна було легко помітити кліщів, які повзають; під час прогулянки оглядайте себе і оточуючих кожні дві години, особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, вкриті волоссям, повторіть огляд і після повернення з лісу; вдома ще раз перевірте, чи не потрапили кліщі на ваш одяг, огляньте домашніх улюбленців, із якими були на природі, зверніть увагу також на принесені з лісу «гостинці» – букети з рослин або листя. Якщо ж вам не вдалося уникнути укусу кліща, зверніться до лікаря-інфекціоніста щодо проведення профілактичного лікування. Стежте за самопочуттям і щоденно вимірюйте температуру тіла протягом двох тижнів. Якщо вона підвищуватиметься, а місце укусу буде почервонілим і припухлим, негайно звертайтесь по медичну допомогу.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області нагадує: дотримання елементарних правил поведінки на природі, зокрема під час відвідин лісових масивів, дасть можливість поєднати корисне із приємним і зберегти здоров’я.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button