Суспільство

Що таке коліматорний приціл і навіщо він потрібний

Коліматор — це пристрій, який істотно полегшує процес прицілювання. Особливість його в тому, що в ньому немає фокусу і на якій відстані він розташований від очей стрільця, в принципі не має вирішального значення.

Принцип роботи та переваги

Треба знати, що приціл коліматорний працює на батарейках, якими живиться лазерний модуль. На скло коліматорного прицілу світить лазер, спостерігач бачить на склі крапку, або іншу прицільну марку. Лазер розташований у невеликому заглибленні перед склом. З цього поглиблення він світить на скло під кутом і відображення бачить стрілок на трохи нахиленому склі.
При цьому людина дивиться на ціль двома очима, їй не треба примружуватися, вона бачить мету крізь скло, а на склі крапку. Коліматор зручний тим, що збільшує швидкість стрільби в 2-3 рази в порівнянні з простим прицілюванням борошном, також стрілок може цілитися двома очима. Йому не обов’язково тримати голову на осі прицілювання (поєднувати голову з віссю мушки), мушка взагалі не потрібна. Людина бачить все, що відбувається навколо і не обмежує свій огляд.
При використанні коліматору зручно дивитися на ціль двома очима. При цьому в полі зору одного ока знаходиться об’єктив, через який без спотворення і збільшення одночасно різко видно прицільну марку, що світиться, що знаходяться за ним мета і частина навколишнього простору. У полі зору іншого ока — ті ж цілі тате, що навколо. За рахунок об’єднання зображень від двох очей стрілок сприймає прицільну марку, ціль і весь навколишній простір цілісно, об’ємно, без обмеження та спотворення. Так, при стрільбі рухливою метою легко робити попередження.

Переваги коліматорних прицілів

Вони значно спрощують і прискорюють процес прицілювання, тому що не треба нічого вирівнювати, тільки поєднати марку і ціль, при цьому відпадає проблема різного фокусування ока на цілі та марці, що дуже актуально при використанні звичайних прицільних пристосувань, де ціль видно розпливчасто, або мушка. Додавання цілика ще більше ускладнює прицілювання. Це робить КП особливо привабливим для осіб, які не мають великого досвіду стрілянини. Швидкість прицілювання та результативність стрілянини при використанні коліматора помітно підвищується, особливо це помітно у новачків. А також:

  • Збільшують точність стріьби, особливо в осіб, які не мають великої підготовки. Дозволяють пристріляти зброю при значному зміщенні СТП – приціли мають юстирування у широких межах.
  • Виправляє недоліки прикладистості рушниці, балансу, кута пітч та ін.
  • Прицільна марка не закриває ціль.
  • Дозволяють робити прицільну стрілянину в умовах низького освітлення, аж до повної темряви, аби мету було видно. Краще лише нічний приціл або спеціальна оптика, але вони мають обмеження.

Класика або голограма: конструкція та види коліматорів

Можливість використання прицілів коліматорних зустрічається в різних моделях вогнепальної зброї, від нарізних гвинтівок до пістолетів. Коліматорний приціл може бути як із закритим, так і з відкритим голографічним елементом. Вони можуть бути виконані у вигляді прицілів із укладанням літієвої батареї та з можливістю використання запасних батарей у разі їх виходу з ладу.
Існують два основні види коліматорів: класичний та голограмний. Класичний коліматорний приціл має круглу, точку або хрест у колі прицільну марку, що створює характерний ефект колімації світла.
Голограмні коліматори використовують освітлювальне джерело та голограмний елемент для створення світлового образу літаючої точки. Точка, яка створюється голографічним коліматором, має чіткішу і яскравішу прицільну марку, а також дозволяє стріляти на великі дистанції з високою точністю.

Реклама

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button