Суспільство

Що їсти та які напої пити в спеку, аби не опинитися на лікарняному ліжку: консультація чернігівського медика

Літо – особлива пора, коли можна урізноманітнити свій харчовий раціон сезонними овочами, фруктами та смачними стравами і напоями. Однак, на жаль, у літніх пригощань є й зворотний неприємний бік – отруєння й інші кишкові проблеми.

Як убезпечитися від цих неприємностей і як харчуватися у спеку – в розмові з Артемом Ярошенком, заступником генерального директора ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Пане Артеме, які основні поради щодо харчування у спекотний сезон?

Поради стосуються дотримання особистої гігієни та санітарної освіти кожної людини. Окрім того, всі знаємо, що за підвищеної температури продукти швидко псуються. І навіть якщо термін придатності ще актуальний, а продукт полежав на сонечку чи десь у теплому місці, то він може зіпсуватися, їсти його вже не треба.

І взагалі, влітку бактерії та віруси мають більш сприятливі умови для розмноження на продуктах, наприклад, на городині і ягодах. Якщо ми вживаємо ці продукти, то їх обов’язково треба мити. І не просто сполоснути під проточною вдою, а добре потерти. Бо ми не знаємо, що відбувалося з цими плодами до того, як вони потрапили у наш продовольчий кошик.

Тож все, що треба мити, добре миємо. Все, що треба піддавати термічній обробці, варимо та смажимо. І не нехтуємо правилами зберігання їжі. Якщо зберігати продукти не в холодильнику, а наприклад, у підвальчику приватного будинку, де температура повітря не 30 градусів, як на вулиці, а скажімо, 20, то це не температура холодильника. І на це також треба зважати.

Які продукти варто оминати влітку?

Влітку варто оминати продукти, що швидко псуються. Це молочні, м’ясні продукти, вироби, які містять у собі креми – тортики, тістечка. Креми – це взагалі сприятливе середовище, в якому за 2-3 години, якщо вони не належним чином зберігаються, можуть з’являтися хвороботворні бактерії. А якщо тортики і тістечка ще й без заводського пакування, наприклад, продаються порізаними на шматочки, то ми не можемо відповідати за чистоту рук продавця, який їх вам зважить і подасть. Ми ж не знаємо, чи помив він руки після туалету, яка в нього санітарна книжка і коли людина взагалі проходила медичний огляд, чи все добре зі здоров’ям. Також буває, що тістечка стоять на відкритих вітринах. То можна тільки уявити, хто біля них проходив, торкався їх чи на них дихав.

Якщо навіть продавець із чистими руками й ідеальним здоров’ям і в закладі користуються милом й антисептиками, а кондитерські вироби зберігаються поза холодильником і не накриті стрейчевою плівкою, то можливі потрапляння зовнішніх збудників на поверхню.

З приводу інших готових продуктів єдина рекомендація – дивитися на терміни придатності. Самі дивимося, спілкуємося з продавцем і візуально оцінюємо продукт. Бо, наприклад, несвіжа риба одразу матиме неприємний запах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відбудеться смачний квест до Дня шоколаду

До речі, як ставитися до риби влітку?

З обережністю. Ми всі знаємо, що солона риба влітку зазвичай солоніша. Це зроблено для того, щоб сіль як антисептик вбивала хвороботворні бактерії. Якщо купуємо свіжу рибу, то тільки щойно виловлену. А не ту, що лежить із минулого тижня.

Що краще їсти в цю пору року, щоб і проблем не мати, і добре почуватися?

Можна їсти все, якщо дотримуватися правил оброблення та правил гігієни. У цьому випадку жодної шкоди для організму не буде. Якщо це молоко, то кип’ятити та вживати кип’ячене молоко. Яйця треба добре просмажувати чи проварювати, щоб жовток не був рідким.

Чи існують норми споживання ягід?

Це суто індивідуально. Одна людина з’їсть дві полунички і буде висип. А інша, образно кажучи, з’їсть відро – і буде все добре. Або житиме на полуницях чи смородині місяць і казатиме, що чудово почувається. Кожна людина знає, який у неї організм.

Які літні продукти можуть зумовлювати алергічні реакції?

Полуниці та всі червоні ягоди – вишні, суниці, а також гранат. Ті продукти, які завезені, неприродні для нашого краю – ківі, ананаси, великі персики. У нас ростуть персики й абрикоси, але ж вони не таких великих розмірів, які можна в магазині побачити, які привезені з Туреччини, Іспанії та інших країн. Тому всі ці плоди треба їсти з обережністю і стежити за станом свого здоров’я.

У спеку хочеться пити. Якими напоями варто втамовувати спрагу?

Можна пити те, що любите. Але не варто втамовувати спрагу солодкими газованими напоями. Що більше цукру в напої, то більше після нього вам захочеться пити. Треба вживати звичайну чи слабогазовану воду. Якщо є можливість додати до неї трішки лимона, то така вода добре втамовуватиме спрагу. Потрібно також зважати на об’єм спожитої води. Доросла людина повинна випивати не менш ніж півтора літра води на день. Бо ми всі потіємо, це природний процес і організм втрачає рідину.

Каву чи чай за бажання можна пити. Але не забуваємо, що кава, чай, усі газовані напої та напої у гарних скляночках, які продають, не входять до тих півтора літра води, які нам треба вживати.

Якщо людина вже відчула, що болить живіт, зле, то як діяти?

Найперше, чого не треба робити, то це займатися самолікуванням. У всіх є сімейні лікарі, то хоча б телефоном поспілкуватися з сімейним лікарем, розповісти докладно про свій стан, як почуваєтеся, що вживали за день до того, як погіршилося самопочуття. І потім дотримуватися рекомендацій лікаря. А в нас люди зазвичай починають самолікування, є й такі, що самі собі одразу призначають антибіотики зі своїх старих запасів. Хоч антибіотики нині – за рецептом, наші люди ними запаслися.

Аленаразі ситуація така, що немає зростання кишкових захворювань. Усе відповідно до багаторічних показників. Наразі спалахів не зареєстровано.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button