Суспільство

Відомо, який вигляд матиме Алея Героїв після реконструкції

Розпочалися роботи з реконструкції центральної алеї Чернігова (так званої Алеї Героїв).

Насамперед будівельники демонтують чотири технічно застарілі фонтани.

Роботи проводять відповідно проекту, затвердженого міською містобудівною радою у травні 2017 року. Його автор – чернігівська архітекторка Тетяна Мазур.

У процесі реконструкції передбачається також демонтаж 8 постаментів, що розміщені на цій ділянці. Пам’ятник чорнобильцям залишається на алеї і залучається до загальної композиції.

Територія алеї, особливо в районі Зеленої сцени, активно використовується чернігівцями при проведенні масових дійств. Тому на цій ділянці алеї планується влаштування перед Зеленою сценою розширеного майданчика, який матиме форму кола. І подальше просторове вирішення продовжує цю ідею. Основна візуальна вісь алеї залишається, і на неї наче нанизуються, як намистини, п’ять круглих майданчиків.

Мощення цих майданчиків буде з українським орнаментом, як віночки з різнокольорової бруківки. Основні кольори бруківки для орнаментів – білий, чорний і червоний.

На трьох центральних круглих майданчиках із п’яти споруджують круглі фонтани. Тобто їх буде не 4, як зараз, а 3. Загальна площа фонтанів дуже зменшується: із майже 500 стає 164 кв. м. Крайні фонтани будуть менші (діаметром по 7 м) і більш лаконічні, тип називається «корона». По центру ж, як акцент – більший (діаметром 10,5 м) і потужніший кольорово-динамічний фонтан, який називається «спіраль».

П’ять «українських віночків» (круглих майданчиків) між собою з’єднуються газонами, на яких пропонується висаджувати не просто гарні квіти, а влаштовувати квітники так, щоб вони були подібні стрічкам.

З огляду на те, що зелена зона з обох боків використовується чернігівцями дуже активно, планується зробити наявні доріжки для прогулянок мощеними, додавши їх до композиції. І на цих доріжках влаштовуються маленькі діляночки для відпочинку з лавами, квітниками та цікавими майданчиками. Наприклад, одна з таких діляночок, що дуже добре сприймається з кількох видових точок, оформляється як розарій. Інший майданчик робиться там, де зараз встановлений пам’ятний камінь, що на цьому місці була садиба видатного українського байкаря Леоніда Глібова. До речі, тут пропонується встановити скульптуру байкаря.

Рельєф здебільшого залишається таким, як є. Якщо рухатися від Катерининської церкви до площі, то по лівій стороні він більш пологий, а права сторона трохи підвищена. Тому по цій стороні майданчиків-кіл робляться підпірні стінки, на яких по всій їх довжині розташовуються місця для сидіння. З протилежного боку для сидіння встановлюють лави.

По периметру огорожі педуніверситету заплановано створити зелену стіну з туй. Там облаштовують місця для відпочинку з розрахунком на студентів, які можуть відпочивати в цьому місці між лекціями або після занять. У майбутньому пропонується в зоні цієї зеленої стіни, яка формує фон, розмістити скульптурну або керамічну композицію про родовід, родове дерево міста Чернігова, де були б відображені основні його історичні події. Це могло би формувати цікавий перехід із зони історичного заповідника до сьогодення.

Основна ідея проекту: комфортний простір для людей. Розробники проекту прагнули створити максимально комфортні умови для відпочинку чернігівців і туристів. Одночасно – гармонійно поєднати історичну зону (Вал) і адміністративний центр міста Чернігова.

Джерело: «Чернігів стародавній»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button