Суспільство

Що ж насправді сталося з річкою Остер?

В кінці серпня козелецькі активісти все-таки отримали довгоочікуваний аналіз води з річки Остер, зроблений по 73 показникам. І майже відразу ж після цього своє друге засідання провела робочуа група з вивчення стану водних об’єктів області.

Для поліпшення екологічного стану Остра і зняття соціальної напруги» область вирішила виділити на очистку річки 505 тисяч гривень. Мало, але хоч якийсь початок. Тому що глобальних змін у вирішенні цієї проблеми, на жаль, поки не видно.

Хоча голова ОДА Валерій Паска пообіцяв, що без уваги річка не залишиться, і зараз одне із завдань влади — знайти кошти на її порятунок. І вкотре пояснив: — Ніяких скидів там не було. Сьогодні Остер — це, по суті, меліоративний канал. На Козелеччині в минулому році було багато пожеж торфовищ, навесні цього року ми звернулися в басейнове управління, щоб вони не відкривали шлюзів, а тримали дуже високий рівень води в каналах. Це збільшило б рівень грунтових вод і забезпечило б людей водою в колодязях. Закриття цих каналів привело до зменшення проточності води. Коли була висока температура, вода нагрілася до 30 градусів. Це спричинило різкий розвиток рослин і їх подальше гниття. Ось так — боролися з однією проблемою, а отримали іншу.b187d3802dfdfc83c09dadb554b07681_129

А що ж показали аналізи?

Всі три зразки води, відібраних в Козельці, Кошані і місті Остер, за хімічними властивостями фахівці віднесли до четвертого, найнижчого, класу якості. Найгірша вода виявилася у зразка №3, відібраного в Острі (нагадаємо, забір води проводили майже через місяць після катастрофи, коли забруднена вода дісталася до Остра і вже встигла розбавитись). Тут виявили найбільший дефіцит розчиненого кисню, найвищу концентрацію сурми, а також підвищений вміст миш’яку, нафтопродуктів і синтетичних ПАР. Загальний рівень хронічної токсичності (гідробіологічні показники) у всіх трьох місцях досягли теж четвертого класу. За мікробіологічними показниками козелецьку та кошанівську воду охарактеризували як задовільну (третій клас), остерську — як небажану (4 клас).

У тому, що означають всі ці «премудрості» і на що впливають, козелецьким активістам допомагав розбиратися кандидат біологічних наук Олександр Рак. Якщо коротко, то вміст азоту амонійного (а він в різних зразках перевищував норму в 1,5-2 рази) і перевищення мікробіологічних показників вказують на забруднення фекальними стічними водами, наявність у воді одночасно окислюваності перманганатної (у всіх зразках перевищена в 2 рази) , загальних органічних речовин, фосфор фосфатів (у Козельці їх вміст перевищено в 6 разів, в Кошані та Острі — в 10) і синтетичних ПАР свідчить про неочищені каналізаційні стоки, а високий вміст марганцю, заліза, миш’яку і сурми — про промислові стоки.

Висновки робіть самі. Головне, щоб влада все-таки виконала свої обіцянки і знайшла кошти на очистку водойми. Тим часом козелецькі активісти вирішили не сидіти склавши руки — готують листи до Верховної Ради і Міністерство екології, щоб і в столиці на нашу проблему звернули увагу.

Джерело: Уездные новости

Ще статті по темі

Back to top button