Суспільство

Що жителі Чернігівщини думають про «хмільні» штрафи для водіїв

Верховна Рада суттєво збільшила штрафи – від 17 тис. до 51 тис. грн – за керування транспортними засобами у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Збільшення штрафів передбачено Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (№7279-Д), який сьогодні ухвалив парламент.

Зокрема, до статті 286-1 Кримінального кодексу України внесено зміни, якими передбачено, що керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, які перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, караються штрафом від 1 тисячі до 2 тисяч неоподаткованих мінімум доходів громадян із позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П’яні водії відтепер платитимуть новий штраф – 51 тисячу

Також змінами передбачено, що якщо такі дії вчинено повторно, то штраф становитиме до 3 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян із позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 2 до 3 років.

Ми запитали в жителів області, що вони думають з цього приводу, чи погоджуються з такими нововведеннями. Й отримали отакі відповіді:

Андрій Солонець. 100% правильно. Головне, щоб ці штрафи поширювались на всіх нетверезих водіїв, бо обраних вони взагалі не стосуються.

Іван Славов. Я чув про нововедення. Вважаю, що це правильне рішення, тим паче, я взагалі не вживаю… А водій напідпитку – це злодій. Або й просто машина для вбивства себе чи навколишніх.

Олександр Мезенцев. Штрафи нормальні були і до цього. Проблема не в розмірі штрафу, а в його невідворотності, коли жодні візитки та «штрафи на місці» не допомагають. А блатота як їздила п’яною задом по зустрічній, так і буде їздити, просто дорожня поліція тепер в соболях ходитиме. Я мовчу вже про спроби «розводу», вони є і приховувати це безглуздо.

Андрій Кряж. На мою думку, намір вчинення злочину повинен бути покараний. Водій і пасажири авто, в якому водій знаходиться під дією алкоголю або наркотичного препарату, повинні нести солідарну відповідальність. Вбивство, вчинене через необережність, карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Вбивство двох або більше осіб, вчинене через необережність, карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Augusto Mazko. Проблема не в розмірах штрафів, а в наркотизації суспільства. З кожним днем дедалі більше наших співгромадян звикають до вживання алкоголю і наркотиків, це і є наслідком зростання ДТП і ніякі штрафи тут не допоможуть …

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. За скоєння дтп, п’яним водієм, із загиблими — пожиттєвий термін ув’язнення. Конфіскація авто.

    1. І що???Длатнота і мусора як їздили на підпитку так і будуть їздити на машинах які куплені за штрафи а проостаки будуть сидіти.

  2. А поліцейському який за хабар відпустить винуватця- теж пожиттєвий термін

Back to top button