Суспільство

Що зміниться у роботі старост: деталі законопроєкту №4535

Парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт №4535 щодо розвитку інституту старост. Таке рішення ухвалили під час засідання Комітету 17 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд підтримав законопроєкт щодо посилення відповідальності за самовільне випалювання рослинності

Законопроєкт передбачає, що старости будуть надавати адміністративні послуги мешканцям громад. Водночас статус старости як службовця місцевого самоврядування підвищується з 6-го до 5-го рангу.

«Ми розуміємо, що мережа ЦНАПів у нас тільки розгортається. Тому потрібні фахові люди, які можуть надавати якісні послуги «від домівки до домівки». Підвищуючи рівень старости до 5 категорії, ми разом з тим збільшуємо його заробітну плату, отримуємо фахові підходи на цій посаді та наближаємо справді якісні послуги для людей. Старости зможуть надавати базові адміністративні послуги біля домівки кожного селянина», – пояснює співавтор законопроєкту, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.

Серед інших нововведень, які передбачає законопроєкт:

мінімальний поріг для старостинського округу понижено з 1500 до 500 осіб;

призначити старосту можна лише за підтримки його кандидатури громадою, закон визначає чітку процедуру громадського обговорення;

протягом трьох місяців з набрання чинності закону Рада громади має затвердити старостинські округи, затверджені за чинною процедурою старости залишаються;

входження старости до складу виконавчого комітету ради громади вже не буде обов’язковим, але староста матиме гарантоване право на участь та виступ на засіданнях ради, виконкому, інших органах ради.

 

Джерело: Громади Чернігівщини

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button