Суспільство

Щоб літній відпочинок не став смертельним, лікарі радять не гарячкувати

Недарма українці кажуть: «Не знаючи броду, не лізь у воду». Особливо актуальними ці слова стають влітку, коли люди масово йдуть відпочивати до водойм – озер, річок, морів, і не лише засмагають на березі, а й плавають у необстежених місцях, стрибають із мосту, катаються на водних засобах, займаються дайвінгом тощо.

Звісно, заборонити літні розваги на воді медики не можуть, однак наголошують – необхідно дотримуватися правил безпеки на волі, адже наслідки можуть бути плачевними.

«Якщо не дотримуватися на воді елементарних правил безпеки, то можуть бути дуже погані наслідки, і я не жартую. Щодня до нас звертаються від 50 до 70 пацієнтів і серед них є такі, що невдало стрибнули чи невдало поплавали. Можна ж не лише вивихнути пальчик, розбити носа, зламати руку чи ногу, можна зламати шию і залишитися інвалідом на все життя. Літні розваги на воді призводять ще й до летальних наслідків. Профілактики, тут, на жаль ніякої нема, передбачити, де саме людина може отримати ту чи іншу травму – чи то стрибаючи з берега, чи то з надувного матрацу, чи то з канату, – не можемо, однак ми застерігаємо: головна умова вашої безпеки – бути обережними на воді. Люди, які думають про своє здоров’я, до пекла не лізуть»,– пояснює завідувач травматологічного відділення Чернігівської міської лікарні №2 Сергій Кушнір.

До речі, як наголошує лікар-травматолог, у жодному разі не слід лізти у воду в нетверезому стані. Адже «море по коліна» може вкоротити вам віку.

Ще статті по темі

Back to top button