Суспільство

Сахневичу Остер не смердить, а тільки муляє: справою річки зацікавились прокурори

Ніжинська прокуратура миттєво відреагувала на повідомлення в ЗМІ про беззаперечні факти забруднення річки Остер.

Прокурори відкрили кримінальне провадження ст. 242 ч.2 ККУ — порушення правил охорони вод.

Розслідування доручено Козелецькому відділенню поліції Ніжинського ВП Головного управління національної поліції в Чернігівській області.

За процесуального керівництва прокуратури невідкладно проведено ряд першочергових слідчих дій, ініційовано відібрання уповноваженими органами державного контролю проб води для проведення мікробіологічних, санітарно-гігієнічних та гідрохімічних досліджень.

На сморід в Острі відреагувало і Міністерством екології та природних ресурсів України – там створили  міжвідомчу робочу групу з питань забруднення річки. Спеціалісти працюватимуть по всій протяжності Остра до точки впадіння в Десну.

«Місцеві чиновники, на жаль, не зверталися (в Мінекології щодо ситуації з отруєнням р. Остер хімікатами, — ред.), більше того, у мене є обґрунтовані підозри, що вони покривали ту ситуацію, яка відбувалася, і те, як вона розвивалася на річці Остер», — зазначив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

І дійсно —  місцевим чиновникам Остер не воняє.

— Вода без запаху, принаймні пахне вона звичайною болотною водою. Жодного аміаку я там не відчув, — розповідає Вадим Потапенко, заступник начальника Деснянського басейного управління.

Своє примітивне бачення екологічного лиха висловив заступник губернатора Леонід Сахневич. На його думку, «це звичайна літня ситуація, яка може трапитися через надмірні дощі, спалені торік торфовища, органічні добрива. Отруїли річку пластикові пляшки та сміття, яке залишають після себе люди».

О ось у Мінекології попередені проби ґрунтів показали наявність фосфатів.

— Ми взяли в більш ніж 20 точках проби ґрунтів, на сьогодні я можу сказати, що попередні результати показали, що в загрязненнях містяться фосфати. Це означає, що ми можемо робити певні припущення щодо того, де відбулося забруднення, — додав Семерак.

Нагадаємо, на початку липня з’явилася інформація від місцевих жителів про те, що вода в річці Остер постійно піниться, а на поверхні плаває мертва риба. Крім того, ті, хто бувають біля річки, скаржилися на головний біль і нудоту.

Наразі на купання і вилов риби в річці Остер було накладено заборону.

Ще статті по темі

Back to top button