Життя громадСуспільство

Щоб сільські жителі були з водою: у Городнянській громаді встановлюють ручні колонки

Війна загострила наявні проблеми громад Чернігівщини, зокрема з питною водою, без якої ні туди, ні сюди. У багатьох селах колодязі висихають чи повисихали – тож ні попити, ні їсти зварити, ні попрати, ні худобу напоїти. Але сільські жителі знайшли альтернативу сільським колодязям – це колонки. Та знову є одне «але»: коли немає світла, електричні мотори не качають воду.

У Городнянській громаді, заручившись підтримкою англійського фонду «SAVE THE CHILDREN» активно працюють над вирішенням цього питання.

Фонд, дізнавшись про наявну проблему з питною водою в селах громади, допомагає встановлювати ручні колонки в населених пунктах. До речі, цьогоріч це питання постало особливо гостро, адже рівень води впав на 1-1,5 метра, порівняно з минулорічним, що призвело до її практичної відсутності в громадських колодязях.

«Також є інший бік ситуації: коли людей багато жило в селі, то вода у колодязях вибиралася, новою водою вони наповнювалися. А нині, коли колодязем користуються 3-5 осіб, то цього не відбувається», – розповів Андрій Богдан, голова Городнянської громади.

А під час воєнних дій, коли тривалий час не було електроенергії, набрати води і з індивідуальних насосних станцій, які господарі облаштували у дворах, було неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Дроздівці чистили колодязі (Фотофакт)

«Коли після окупації представники фонду «SAVE THE CHILDREN» приїхали до нас, то запитали, які в нас проблеми. Я й розповів. Вони довго не могли зрозуміти, як це можна добувати воду ручною колонкою. Я пояснив їм, що це ціла система, потрібні труби, свердловина, ручний насос та інші потрібні речі. То вони зацікавилися і вже допомогли нам.

А шість колонок ми самі зробили за свої гроші цього року: у Лемешівці, Солонівці, Вокзал-Городні, Моложаві та дві – у Дібрівному. Тож іноземні партнери на власні очі побачили, як вони працюють, і були дуже задоволені побаченим. Нині вони уклали угоду та фінансують ту організацію, яка виготовляє ці колонки. 20 колонок встановлюємо з допомогою фонду «SAVE THE CHILDREN» по одній у Лемешівці, в Андріївці, Старосіллі, Бутівці, Поліссі, Ясенівці, Невклі, Горошківці, Дроздовиці, Кузничах, Конотопі, Перепису, Ваганичах, Ільмівці, Володимирівці, Хоробичах та по дві – у Смичині та Пекурівці.

Це – необхідність. Бо війна показала складність ситуації через відсутність електропостачання. У всіх нині свердловини з електричними насосами, і коли електроенергії нема, то й води нема. А так у кожному селі буде можливість набрати воду, навіть із бідоном приїхати.

Це така ініціатива для сільського населення. Хочемо охопити майже всі села, де є така проблема. Бо не в кожному селі вона є», – зазначив Андрій Богдан.

До речі, встановлення ручних колонок – це ініціатива для сільської місцевості. У місті за відсутності світла, за словами голови громади, накачати воду можна буде, використовуючи генератори.

Спілкувалася Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button