Суспільство

Щоб українці їли вітчизняну, а не російську картоплю, аграрії потребують цільової допомоги, – депутат облради

*Актуально

Учасники аграрного ринку стверджують, що минулого маркетингового року Україна завезла з Росії картоплі на 3 млрд грн, і це – рекордний показник.

За словами депутата Чернігівської обласної ради від партії «Наш край» Сергія Баришовця, ці кошти могли би залишитися в Україні, якби вітчизняні аграрії отримували цільову допомогу на будівництво овочесховищ і розвиток системи зрошення.

Водночас влада запланувала державну підтримку на 2021–2023 роки. Відповідно до проєкту, наступного року на держпідтримку має піти з бюджету 16,3 млрд грн, що більше ніж утричі перевищує цьогорічні 4 млрд грн.

«Із цих 16,3 млрд грн на здешевлення кредитів закладено 4,4 млрд грн, на здешевлення страхових платежів – 2,3 млрд грн, на компенсацію на придбання сільгосптехніки – 2 млрд грн. Проте прямої підтримки будівництва овочесховищ та зрошення не передбачено», – пояснив Сергій Баришовець.

«Наш край» очікує, що уряд дбатиме про розвиток виробництва картоплі в Україні, щоб підтримати вітчизняних аграріїв. Необхідно допомагати фермерам, а не здешевлювати кредити великим латифундистам. Українці спроможні нагодувати себе власною картоплею. Тому владі слід більше займатися протекціонізмом інтересів національних виробників картоплі замість того, щоб значними обсягами імпортувати сільськогосподарську продукцію, зокрема з країни-агресора.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button