Суспільство

Шкінь розповів правду про чернігівську воду

Воду з крана можна пити тільки в Сумській, Чернігівській і Полтавській областях, тоді як в інших регіонах таке робити небажано.

Про це повідомив віце-президент української асоціації підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» Олександр Шкінь в коментарі кореспонденту ГолосUA.

«Правильно зазначають, що в більшості європейських країн воду з крана можна пити. У нас теж є міста, де воду з крана можна пити без проблем. Це Чернігів, це Суми, це Полтава – де водозабір відбувається з підземних джерел», – зазначив експерт.

За його словами, в більшості інших областей водозабір здійснюється з поверхневих джерел. Як пояснив О. Шкінь, показники якості та безпеки води дуже складно оцінити, формально витримані, однак насправді їхній склад вод не завжди відомий.

Так, наприклад, відомо, що в деякі водойми зливають фармацевтичні, лікарські, хімічні речовини, тому що стічні води в достатній мірі не контролюються.

Також, що стосується надійності подачі води, то здебільшого вона залежить від внутрішньобудинкових мереж, оскільки в старих будинках вода або не доходить, або іржава, або каналізація забита – це зона відповідальності житлово-експлуатаційних організацій.

Нагадаємо, 25 січня НКРЕКП на відкритому засіданні оприлюднила плани підвищити тариф на воду для 54 підприємств, що займаються водопостачанням і водовідведенням у різних регіонах. Водночас тим 36 підприємствам, яким уже переглядали тариф у 2016 році, цього разу планують його підвищити на 9 %, а решті 18 підприємствам – на 37%, оскільки тариф не переглядали протягом кількох років. У результаті, усереднений тариф на водоспоживання (разом за водопостачання та водовідведення) в першій групі підприємств може піднятися з 9,86 до 10,76 грн без ПДВ за 1 куб. м води, а в другій – з 9,18 до 12,54 грн без ПДВ за куб. м.

Джерело: Голос.UA

Ще статті по темі

Back to top button