Суспільство

Школярі в Мені стали активнішими: виборюють гранти, зібрали гроші на ЗСУ і для хворої дитини (Фото)

Є думка, що непрості часи народжують сильних особистостей. Що це правда, можна переконатися, якщо поспостерігати за сучасною молоддю, яка вже дуже скоро розбудовуватиме незалежну українську державу.

Шкільна молодь традиційно не пасе задніх і долучається до різних активностей. До речі, секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко зазначає, що нині діти в школах стали більш активними. Їх цікавить, як у подальшому розвиватимуться їхні навчальні заклади та інші важливі питання.

«Близько місяця тому два шкільні урядування наших двох найбільших навчальних закладів – Менської гімназії і Менського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені Т.Г. Шевченка збиралися разом й обговорювали, що цікавого можна зробити в громаді, як співпрацювати школам, чого раніше взагалі не було. Бо між навчальними закладами завжди ніби якась конкуренція була. А нині – розвивають співпрацю, спілкуються. Діти бачать, що й від них також багато чого залежать та не бояться ділитися ідеями і висловлювати свої думки», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Юрій Стальниченко.

За його словами, не так давно в навчальному закладі ім. Шевченка був реалізований проєкт у співпраці з громадською організацією «Українська античність». Діти виграли 100 тисяч гривень і міська рада допомогла із співфінансуванням. Тож було реалізовано проєкт зі створення молодіжного простору в школі. Де раніше був порожній хол, поставили перегородку, закупили меблі, телевізор, проєктори. Тобто зробили сучасний простір. Діти самі цей проєкт напрацьовували і вже він реалізований.

На досягнутому школярі зупинятися не збираються – на часі ще кілька проєктів, зокрема щодо допомоги ЗСУ.

А нещодавно школярі влаштували захід на підтримку Іллі Решотки, хлопчика з діагнозом ДЦП. Та перш ніж розповісти про це, варто зупинитися на гітарній школі, яка діє в Мені, адже саме її учасники не покинули Іллюшу наодинці з проблемою.

«Гітарна школа в Мені існує вже кілька років. Навчає гри на гітарі наших дітей музикант Артем Тихонов, який не місцевий, а переїхав у 2013 році з Донбасу. До пандемії коронавірусу та широкої війни відбувалися звичайні концерти та виступи для батьків, але минулого літа в Артема Івановича виникла ідея, аби подорожувати селами нашої громади і давати благодійні концерти. Торік їх влаштовували на підтримку дітей-переселенців, а цьогоріч – на нагальні потреби ЗСУ. Торік ми також самі пакували подарунки для діток. Це були набори для творчості – альбом, фарби, олівці. І передавали ці набори відповідно до списку, який отримали у міській раді», – розповідає Вікторія Скороход, учениця 11-В класу Менського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів імені Т.Г. Шевченка, президент учнівського самоврядування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйон гривень – на дитячі мрії: в громаді на Чернігівщині реалізують проєкти розвитку (Фото)

До речі, заняття з гри на гітарі традиційно відвідують 10-15 учнів, хлопців і дівчаток. Але активний кістяк – це п’ятеро юних гітаристів, які залюбки виступають на різних заходах. Також уже окремо є тріо «Дивина», учасники якого також навчалися в Артема Тихонова.

Цьогоріч мандрівним гітаристам уже вдалося назбирати близько 11 тисяч гривень, які вже передали менському волонтеру Олексію Прищепі, бо він краще знає про потреби наших військових. 

«У нас дуже добрі стосунки з корюківськими гітаристами. Тож їздимо виступати до Корюківки, а вони приїжджають до нас. До речі, нині корюківчани також проводять благодійні заходи. Зокрема 11 серпня в них був молодіжний фестиваль «Молодь UA». Був ярмарок і відбувався збір коштів на потреби учасника корюківської молодіжної ради, який нині – на війні», – повідомила Вікторія.

До речі, Артем Тихонов також запропонував, щоб його вихованці провели благодійний захід на підтримку вже згадуваного Іллі Решотки. Рідна сестра цього хлопчика навчається гри на гітарі в пана Артема. І мама Іллюші завжди підтримує юних гітаристів, приходить на всі концерти, донатить і взагалі дуже активна жителька міста.

«Ми провели цей захід власними силами, навіть без потрібної апаратури. Зокрема про те, що буде мікрофон, дізналися буквально за годину до виступу.

У Іллі ДЦП і йому потрібен багатофункціональний візок. Новий візок дуже дорогий – коштує в межах 150 тисяч гривень, але це дуже дорого. Тож мама Іллюші пані Олена знайшла візок, що був у використанні, але якісний і дешевший. Коштував 62 тисячі гривень і якраз до цієї суми не вистачало 2500 гривень. А ми назбирали 7200 гривень. Всі гроші одразу передали мамі Іллюші», – розповіла Вікторія.

Також активна молодь радо долучається до інших заходів, зокрема заходів від місцевої організації «МЕМ», що відбуваються на базі центру культури та дозвілля молоді. Нещодавно влаштували активності до Міжнародного дня молоді.

Як уже зазначалося, активне й шкільне самоврядування. Шкільні урядовці влітку не байдикують.

«Самоврядування нашої школи імені Шевченка долучалося до допомоги в пришкільному таборі, але 4 серпня він закінчив свою роботу. Допомагали вчителям працювати з дітками та на локаціях.

Також самоврядування нашої школи збирається, аби обговорити, чим займатимемося в новому навчальному році та які патріотичні флешмоби влаштуємо в нашому закладі 23-24 серпня», – зазначила Вікторія Скороход.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Вікторія Скороход

Ще статті по темі

Back to top button