Суспільство

Мільйон гривень – на дитячі мрії: в громаді на Чернігівщині реалізують проєкти розвитку (Фото)

Дуже важливо, коли представники молодого покоління, зокрема школярі, долучаються до розвитку громади. Зокрема, для них дуже актуальне питання створення комфортного освітнього середовища в рідних навчальних закладах і майданчиків для розвитку своїх різних компетенцій навіть у непростий для всіх воєнний час.

Такі особливі проєкти реалізують у Менській громаді. Один із них – «Громадський бюджет на дитячі мрії» у межах швейцарсько-українського проєкту DECIDE.

Щоправда, це не перший досвід співпраці громади зі швейцарсько-українським проєктом DECIDE.

«Перша наша співпраця була започаткована весною 2022 року, після деокупації Чернігівщини. Три наші заклади освіти – з села Стольне, Менська гімназія та Менський опорний заклад загальної середньої освіти I-III ступенів ім. Т.Г. Шевченка стали учасниками проєкту «KOLO Clubs», що передбачав літні активності для дітей. До того ж, на той час у нашій громаді налічувалося приблизно 500 дітей із числа вимушено переміщених осіб. Нашу громаду відібрали і проєкт було реалізовано. Зокрема, діти отримали психологічну підтримку, також відбулися цікаві спортивні й навчальні заходи. Тобто діти цікаво провели літо», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Паралельно і знову в межах проєкту DECIDE тривав конкурс із покращення якості освіти в громадах. Менська ТГ потрапила до переліку громад, із якими була підписана угода.

«На сьогодні ми – партнери цього проєкту. І вже багато чого зроблено. Наприклад, відбулися заняття окремо з педагогами й учнівською молоддю, а також представниками органів місцевого самоврядування. Плануються заходи з депутатським корпусом і жителями громади. Тобто все спрямовано на те, щоб реалізовувати ті заходи, які дійсно покращать якість освіти в нашій громаді. Із останнього, що було зроблено: депутати підтримали ініціативу створення піклувальної ради при закладах освіти. Нині вже триває збір пропозицій, хто входитиме до складу цієї ради. І вже буде затверджений її персональний склад», – сказав секретар Менської міської ради.

Однією зі складових співпраці був проєкт «Шкільний громадський бюджет», на реалізацію якого DECIDE виділив мільйон гривень, звісно, було й співфінансування міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна місцина з віковими дубами та червонокнижними тваринами: на Чернігівщині є заказник Каморетський

Свої проєкти підготували 11 шкіл. Щоправда, дітей і педагогів спершу вчили, як готувати проєктні заявки, як описувати свої ідеї, щоб вони відповідали проєктному баченню. Тобто розповідали про основні моменти, як залучати гроші. Навіть вчили дітей презентувати свої ідеї за проєктною логікою. А коли проєкти були готові, відбувалися презентації. Діти навіть брали участь в інформаційній кампанії – намагалися працювати з жителями громади, зі своїми однолітками, навіть із сусідніх населених пунктів, розповідали про переваги свого проєкту, аби саме їхні ідеї підтримали.

«У результаті обрали трьох переможців. До речі, їх визначали не за кількістю голосів, відданих за проєкт, а були розраховані коефіцієнти на кожен округ, відповідно до чисельності жителів. Менші населені пункти мали більший коефіцієнт і навпаки, більші населені пункти – менший коефіцієнт. Аби все було чесно й ціна одного голосу була рівнозначною. Бо інакше шансів на перемогу невеликі населені пункти не мали б. За результатами голосування обрали три проєкти-переможці», – розповів Юрій Стальниченко.

Було обрано трьох переможців. Це Киселівський загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів, який запропонував створення природничої лабораторії «Modern Technology Hub» для поглибленого вивчення наукових дисциплін і застосування сучасних технологій у навчальному процесі.

Феськівська гімназія запропонувала створення освітнього простору «Smart Classroom», що допоможе підвищити якість навчання, забезпечивши учням доступ до сучасних технологій та інтерактивних методів навчання.

Макошинський загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів запропонував створення універсального майданчика «SportTime» для організації спортивних і рекреаційних занять учнів та мешканців громади.

«Представники проєкту DECIDE приїхали і вручили всім 11 шкільним командам-учасницям невеличкі подарунки, а переможцям – сертифікати на реалізацію їхніх проєктів. Тобто мільйон поділили на три однакові частини. І далі вже триватимуть процедури з реалізації проєктів: складатимуть, якщо буде потреба, кошториси, триватимуть бюджетні процедури, проводитимуть закупівлі всього потрібного, визначатимуть підрядників. До кінця місяця гроші вже мають бути на рахунках шкіл», – повідомив Юрій Стальниченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Менська міська рада

Ще статті по темі

Back to top button