Суспільство

Символи 2021-го року, ляльки та гризунці: ексклюзивний хенд-мейд майстрині з Чернігівщини (Фото)

Багато майстрів справу до душі обирають не одразу. Адже має минути певний час, аби людина усвідомила, в якій справі хоче досягти висот. Так трапилося і з Тетяною Товстою, яка нині живе у селі Тур’я Сновського району. До певного моменту жінка ніколи не подумала б, що плестиме гачком різні іграшки.

Тетяна розповіла, що тривалий час жила у Чернігові, де й здобула вищу освіту. До декрету працювала вчителем у селі Петрушин Чернігівського району. Але потім обставини склалися так, що переїхала до батьків, у село Тур’я Сновського району. Нині в Тетяни закінчилася декретна відпустка, але роботу поки вона не знайшла.

Поки була у відпустці з догляду за дитиною, вирішила плести іграшки.

«Взагалі в’язати я навчилася не дуже давно, 4 роки тому, як працювала в школі. Тоді не вистачало вчителів, і до моєї хімії й біології додали ще й трудове навчання. Програма вимагала різноманіття і довелося, як кажуть, вчитися на ходу. Сама за допомогою інтернету та роликів у ЮТУБі опанувала в’язання гачком. Але сплела кілька речей і закинула цю справу», – розповідає Тетяна.

Повернутися до хобі допоміг випадок.

«У червні минулого року мені подружка каже: «Ти ж плетеш, то давай спробуй моєму малому сплести якусь іграшку». Я й погодилася. Сплела зайця. Зараз дивлюсь на нього і думаю: який жах. А потім у них старший син захотів і собі іграшку, хоч йому й 9 років було. Тож мене попросили ще одну сплести, а потім ще. Далі в сестри дитинка народилася. Тож зв’язала їй гризунця на кілечку. І якось справа пішла-поїхала. Паралельно я ще й шила, що мені теж дуже подобається», – зауважила майстриня.

Зараз жінка все ж більше плете, ніж шиє, причому переважно м’які іграшки. Хоча  пробувала сили і в плетінні пледів, пінеток та інших речей.

«На замовлення теж плету, але нечасто. Багато чого плету задля експериментів, опановую різні техніки, беру участь у інтернет-марафонах, майстер-класах. Так і досвіду набираюся, і щось своє вигадую. Хочу й далі розвиватися в цьому напрямку», – повідомила Тетяна.

Загалом у її творчому доробку приблизно 80 робіт. А найвідданіший поціновувач – власна дитина.

«Вона в захваті від будь-якої іграшки. Запитує завжди: «Ти мені в’яжеш?», – розказує молода мама.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таланти від Бога: майстриня зі Сновщини створює дивовижні картини-панно

Не так давно Тетяна Товста була учасницею творчої виставки до Дня міста Сновська, де презентувала свої роботи.

«Це взагалі була моя перша виставка, раніше в жодній участі не брала. Хоча маю свою сторінку в Інстаграм, і в Фейсбуці, де викладаю фото своїх робіт. Мені й надалі хочеться в творчому напрямку розвиватися, адже це для мене водночас улюблена справа, захоплення і відпочинок. До того ж, поки варіантів повернутися працювати до школи нема», – зазначила жінка.

За її словами, рукоділля – заняття не з дешевих. Для роботи потрібні різні нитки, матеріали, фурнітура – очі, носики тощо, які коштують не дуже дешево. Також улюблена справа потребує часу, який пані Тетяна намагається викроювати щодня, здебільшого, коли дитинка засне або чимось дуже захопиться.

«Час на створення кожної іграшки витрачається різний. Усе залежить від того, із яких ниток вона в’яжеться. Наприклад, із плюшевою ниткою легше працювати, бо вона об’ємна, тож фігурка в’яжеться швидше. Із таких ниток робила єдинорогів зростом приблизно 40 сантиметрів, тож годин 5-6 витрачала на роботу. Гризунці – невеличкого розміру, але плетуться з інших ниток, і на роботу теж треба до 5 годин», – розповіла вона.

У колекції пані Тетяни багато котиків, ведмедики, різні брязкальця, пірамідки, серія комашок – гусінь, сонечко, метелики, різні ляльки й інші вироби.

Знає майстриня також, чим займеться в найближчий час.

«Наступний 2021 рік за східним календарем буде Роком Бика. Тож плестиму бичків», – зізналась Тетяна Товста.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button