Суспільство

Синоптики розказали подробиці про сніжну грозу, яка вчора пройшлася Черніговом

Як уже повідомляв ЧЕЛАЙН, учора ввечері в Чернігові можна було спостерігати унікальне явище – сніжну грозу.

За повідомленням українського гідрометеорологічного центру, це унікальне явище, коли замість зливового дощу випадає зливовий сніг.

На Землі таке відбувається приблизно 5-6 разів на рік, не прогнозується, оскільки умови для його утворення в атмосфері з’являються і розвиваються спонтанно, за кілька хвилин. На відміну від літніх масштабних гроз, можуть спостерігатися всього одна-дві слабкі, частіше міжхмарні блискавки, які загрози майже не становлять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідкісне явище: Черніговом пройшла зимова гроза (Відеофакт)

Утворюється сніжна гроза, коли холодне повітря притиснене до землі, а над ним натікає дуже вологе і тепле повітря, в ньому починаються раптові вертикальні рухи та перемішування, що призводить до турбулентності, під час якої льодяні кристали в хмарах врізаються один в одного. Електрони відриваються від одних кристалів льоду та додаються до інших, коли кристали розбиваються один об одного. Це розділяє позитивні (+) і негативні (-) заряди в хмарі. Верхня частина хмари стає зарядженою позитивними частинками, які називаються протонами, а нижня – негативними (нейтронами). Цього вже достатньо, щоб утворилася блискавка всередині хмари чи між хмарами. Як тільки негативний заряд у нижній частині хмари стає достатньо великим, потік електронів спрямовується до землі, коли він зустрічається з позитивним зарядом, що спрямований від землі вгору, сильний електричний струм переносить позитивний заряд у хмару. Цей електричний струм відомий як зворотний хід. Ми бачимо це як яскравий спалах блискавки.

Супроводжується сніжна гроза дуже приглушеним громом значно нижчого звучання, на відміну від звичайного літнього.

Оскільки це явище унікальне, його часто плутають з іншими подіями, але датчики, що називаються грозопеленгаторами, фіксують навіть слабкі розряди, тому легко можна перевірити, було таке явище насправді чи ні. Увечері 11 січня жоден грозопеленгатор грози не зафіксував.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button