Суспільство

Сівалки точного висіву: різновиди та особливості

Сівалки точного висіву використовуються для професійного посіву насіння. Без такої техніки не обійтися в сільському господарстві, адже вона може гарантувати оптимальну відстань між зерном, а також точний контроль його заглиблення. Завдяки цьому застосування сучасних сівалок забезпечує економію часу та відмінний урожай. Крім того, при професійній експлуатації дані машини можуть прослужити понад десять років.

Більшість виробників пропонують пневматичні та механічні моделі. Великий вибір функціональних сівалок точного висіву дозволяє знайти оптимальну модель залежно від площі оброблюваних угідь, культур, що вирощуються, та інших чинників. При цьому вартість таких пристосувань робить їх доступними для будь-яких фермерських господарств.

Різновиди сівалок та особливості роботи

Техніка призначена як для великих фермерських господарств, так і для приватних ділянок. У цілому цю техніку поділяють на:

  • пневматичну;
  • механічну.

Для роботи в господарствах здебільшого вибирають моделі першого типу. Вони відрізняються функціональністю, проте й коштують значно дорожче механічних. Разом із пневматичними сівалками можна використовувати додаткове сільськогосподарське обладнання, наприклад, пристосування для обробки ґрунту, внесення добрив, культивації землі та ін.

Для роботи на невеликих ділянках застосовують механічні моделі. Основна особливість такої техніки полягає в тому, що вона підходить для посівного матеріалу з певним діаметром зерна. Також механічні моделі можуть допускати похибки в роботі, але це не бентежить фермерів, особливо якщо техніку використовують у невеликому приватному господарстві.

Ціна такої сільськогосподарської техніки залежить від багатьох факторів: ваги, габаритів, функцій, виробника агрегату.

Принцип роботи

Принцип роботи полягає в декількох етапах:

  • перший – утворення борозни для посіву;
  • другий – укладання посівного матеріалу;
  • третій – загортання насіння.

Мета сівалок точного висіву – це акуратний, ергономічний засів ділянок. Крім того, фермери часто використовують у комплекті з ними додаткове приладдя, наприклад. контейнери з добривами. Це дозволяє водночас засівати поле та удобрювати землю, що сприяє підвищенню врожайності.

Окремим різновидом такої техніки є овочеві сівалки точного висіву. Вони відрізняються продуктивністю та технологічністю, можуть застосовуватися для посадки різних рослин, наприклад, гороху або бобів, огірків і буряка, а також технічних культур, які ростуть із насіння. При цьому варто зазначити, що для картоплі існують окремі сівалки.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button