Суспільство

Сіверський «Леонардо да Вінчі»: трагічний шлях геніального винахідника з Чернігівщини

31 жовтня – 170-та річниця від дня народження українського винахідника Миколи Кибальчича. Народився він у м. Короп Кролевецького повіту Чернігівської губернії в сім’ї священика.

В 1864 р. вступив до Новгород-Сіверської чоловічої гімназії, але (за наполяганням батька) був відправлений до духовного училища, потім у Чернігівську духовну семінарію, звідки в 1869 знову повернувся до гімназії. Захопився хімією, за що отримав прізвисько «піротехник». Мав здібності до математики та мов. Закінчив гімназію зі срібною медаллю. Згодом свої знання з хімії вдосконалював у Петербурзі в інституті інженерів шляхів сполучення та медико-хірургічній академії. Завдяки здобутим знанням та вмінням спромігся в домашніх умовах виготовити динаміт, який не поступався динаміту Нобеля.

М. Кибальчич виготовив вибухівку, якою було вбито російського імператора Олександра ІІ.

Про це повідомляє Новгород-Сіверський музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім». За участь у царевбивстві був засуджений. Знаходячись у в’язниці М. Кибальчич спроектував пристрій для реактивних польотів: ескіз космічного корабля видряпав уламком ґудзика на стіні каземату. Він запропонував пристрій порохового ракетного двигуна, метод керування польотом і спосіб забезпечення стійкості апарата. У в’язниці він склав проект повітроплавального приладу на основі ракетного двигуна, передав його своєму адвокатові і попросив добитися його розгляду науковими експертами, але його вилучила царська «охранка». Унікальний винахід надовго було поховано.

Кибальчича засудили до страти через повішення. Він категорично відмовився від помилування, однак звернувся до міністра внутрішніх справ з проханням дозволити побачення з експертами з приводу його проекту.

В 1881 р. обірвалося життя 27-літнього Миколи Кибальчича. Рідним винахідника було запропоновано змінити прізвище, однак вони відмовилися. Його сім’я зазнала шквалу репресій. Усіх юнаків родини виключили з навчальних закладів і відправили в солдати. Містечку Короп було заборонено розбудовуватися, а коропчанам наказано побудувати церкву і все життя замолювати гріх земляка.

Ще статті по темі

Back to top button