Суспільство

Сіверянам заборонили ловити рибу та нагадали про штрафи

З 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби та інших водних біоресурсів.

У період нересту риби та розмноження інших водних біоресурсів органами рибоохорони дозволяється любительський лов риби однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом з берега в місцях відкритих для любительського рибальства, в період весняно – літньої заборони.

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства в цей час дозвіл на використання плавальних засобів мають тільки органи, що займаються охороною водоймищ.

За порушення правил рибальства під час нересту передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення правил рибальства, в тому числі і за пересування плавзасобів в період нересту по воді, передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн, на посадових осіб від 170 до 510 грн; за грубе порушення правил рибальства (за рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел тощо) передбачено штраф 340-680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб 510-850 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також кримінальна відповідальність – штраф 1700 – 6800 грн або позбавлення волі строком до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів.

Крім штрафу за незаконний вилов правопорушник змушений буде відшкодувати збитки за кожну виловлену рибину, незалежно від її розміру та ваги. В кожної рибини є своя ціна. Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів», встановлено такси для обчислення розміру відшкодування шкоди за кожний екземпляр незаконно впійманої рибини, наприклад: судак – 510 грн., сом – 425 грн, щука – 340 грн, короп – 306 грн, білий амур, товстолоб, білизна – 255 грн, лящ – 170 грн, чехоня, в’язь – 136 грн.,  лин – 119 грн., плітка, синець, клепець – 85 грн, краснопірка – 68 грн., підуст, плоскирка – 34 грн, карась сріблястий, окунь і верховодка – 17 грн, тощо.

Незаконний вилов видів водних біоресурсів, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб — від 510 до 850 грн., з конфіскацією незаконно добутого.

За один екземпляр незаконно добутих, знищених або пошкоджених водних біоресурсів з числа видів, занесених до Червоної книги України, поширених на території Чернігівської області, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 №1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)», передбачені компенсація: за йоржа носаря — 165 грн, карася золотого — 330 грн., міноги української — 74 грн., стерляді — 48000 грн., марени дніпровської — 820 грн., миня річкового – 330 грн.

Чернігіврибоохорона просить про всі факти правопорушень рибоохоронного законодавства повідомляти на телефони «гарячої лінії» Чернігіврибоохорони 099-112-13-44 та (0462) 937-557, які працюють цілодобово. Хто бачить незаконний вилов риби на водоймах Чернігівщини, телефонуйте на номери «гарячої лінії» в ту саму хвилину, коли побачили правопорушення, щоб можна було оперативно відреагувати на ситуацію та затримати браконьєра.

Джерело: сайт Чернігіврибоохорони

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button