Суспільство

Скандал у Мені: пенсіонеру в Ощадбанку відмовилися виплачувати 3600 гривень допомоги від ООН

Грошова підтримка від ООН для українських пенсіонерів аж ніяк не зайва. Бо пенсії в нашій країні – мізерні, а ціни – космічні. Тож люди і прагнуть оформити допомогу від міжнародних організацій.

Такою можливістю скористалися колишній сільський голова села Дягова (Менщина) Петро Петренко та його дружина.

Пан Петро розповів, що свої три виплати отримував раніше, ще в 2022 році, а дружина – ні. Як з’ясувалося, через те, що в заявці номер телефону було вказано з помилкою. Тож смс про нарахування виплати не приходило.

А вже цьогоріч 1 квітня на телефон дружини пана Петра прийшла смс, що нараховано 3600 грн – допомога від ООН. І в термін до 6 травня її треба отримати.

«Я пішов до нашого Дягівського старостату й отримав довіреність, що замість дружини маю право отримати кошти у відділенні Ощадбанку. Тож узяв документи і поїхав до Мени до банківського відділення. Оператор у банку сказала, що виплатять 3600, але 150 гривень заберуть на страхування дружини за програмою «Здорова родина» на рік. Я відповів, що добре, не проти цього. Бо страхують життя та здоров’я. Тож я отримав гроші дружини, договір страхування і поїхав додому.

Аж ось 20 травня дружині прийшла друга смс – на другу виплату. І там написано було, що до 24 травня її треба отримати. Тобто треба було вкластися в 4 дні. А довіреність, яку мені виписали, дійсна упродовж року», – зазначив Петро Петренко.

Термін – невеликий, тож треба було поквапитися, аби отримати виплату. Але в Дяговій якраз був похорон односельця-військового, то одразу поїхати до банку не вдалося. Тож чоловік поїхав до банку 23 травня, у термін уже вкладався.

«Попрямував, як і перший раз, до тієї ж каси. Касирка подивилася документи і сказала: «Добре, ми виплату зробимо, тільки заберемо 150 гривень». Я запитав, чому. Вона відповіла, що за страховку. Я кажу: «Вибачте, я застрахований, дружина – застрахована, бо 9 квітня я отримував за неї першу виплату, то й платив за страховку. То навіщо мені ще страховка? На цвяхи їх вішати?». Мені відповіли, що інакше не можуть», – пояснив Петро Петренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Киселівці горить сміття (Фотофакт)

Зі своєю проблемою чоловік пішов до керівниці банківського відділення Людмили Ілляшик. Але перед тим зателефонував на гарячу лінію Нацбанку, розповів свою ситуацію. Там відповіли, що жодної інструкції банкам не надавали щодо страховок і що страхування – це добровільна справа.

«А керівниця відділення сказала: «Ви застрахуйте сторонню особу», – розказав Петро Петренко.

Після цього чоловік ще кілька разів телефонував на гарячу лінію Нацбанку, звертався до каси по виплату. Хотів написати заяву про відмову від страхування, але йому не дозволили цього зробити. Знову ходив до керівника відділення.

Зрештою співробітники банку, яких, за словами Петра Петренка, вже зібралося багато, сказали, що документи чоловіка (паспорт і довіреність) треба перевірити на достовірність, і що ця процедура триває 7 днів.

«Я запропонував взяти в мене номер телефону і повідомити про результати перевірки документів. Ніхто не схотів записувати мій номер. І думаю, що ніхто документів не сканував. Вони нарікали на довіреність, що вона не зареєстрована. А невідомий молодик, який був із банківськими працівницями, взагалі почав на мене кричати, чого я раніше не приїхав», – сказав чоловік.

3600 Петру Петренку не виплатили, а 24 травня закінчився вказаний в смс термін, до якого треба було їх отримати.

«У цей четвер спливає 7 днів, упродовж яких має відбутися перевірка документів. І я думаю в п’ятницю поїхати знову до керівниці відділення, щоб вона надала письмову відповідь щодо результатів перевірки. Але, швидше за все, вона їх не надасть.

Я ще попитав у старостаті. То мені сказали, що шаблон довіреності, якою вона має бути, надавали з Ощадбанку. І на всі старостати – однакова форма.

Гроші досі не отримані, бо я пішов на принцип, що я не буду страхуватися. Бо мені сказали: «Скільки ви будете отримувати виплати, стільки і будемо вас страхувати». Бо це все їхні премії і їхнє нахабство», – впевнений чоловік.

Аби прояснити ситуацію, телефонували до відділення Ощадбанку в м. Мена. Але керівниця Людмила Ілляшик сказала, що їй заборонено давати коментарі з будь-якого приводу. Тож готуємо офіційний запит від видання, аби все ж таки отримати відповіді на наші запитання.

Тож далі буде…

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button