Суспільство

«Соборність України як Національна ідея»: книжково-ілюстративна експозиція у бібліотеці Короленка (Фото)

Щороку 22 січня – у день проголошення Акту злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в Україні відзначається День Соборності.

Об’єднанню УНР і ЗУНР передувало підписання 22 січня 1918 Четвертого універсалу Центральної Ради, згідно з яким Українська Народна Республіка стала суверенною і незалежною державою. Західноукраїнську Народну Республіку було проголошено дещо пізніше: в листопаді 1918 року. А вже 22 січня 1919 року відбулося офіційне об’єднання УНР і ЗУНР в єдину державу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спеціальна історична експозиція для малюків

«Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Україна) і Наддніпрянська велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка», – говорилося в тексті Універсалу про об’єднання.

18 січня у великому читальному залі Чернігівської ОУНБ імені В. Г. Короленка відбулося відкриття книжково-ілюстративної експозиції «Соборність України як Національна ідея» (краєзнавчі, наукові, науково-популярні і документально-публіцистичні видання, газетні та журнальні публікації про першу незалежність України і злуку УНР із ЗУНР, Українську революцію 1917–1921 років, бій під Крутами, відновлення власної держави у 1989–1991рр. і сучасну оборонну війну).

Завідувач відділу документів із гуманітарних наук бібліотеки Валентина Куценко наголосила: — «Соборність України – це неподільність нашої землі та єдність українців у прагненні до розбудови міцної, заможної, вільної та незалежної України. Ця подія є невід’ємною часткою української історії, нашої національної гідності та свободи».

Вона також зазначила, що впродовж 20-го століття народ України заплатив високу ціну за право проголосити 24 серпня 1991 р. незалежну державу. Легендарним символом української свободи став бій під Крутами 29 січня 1918 року, коли українські студенти і гімназисти, не маючи військового вишколу, перепинили шлях російсько-більшовицькій орді, що наступала на Київ. Молоді хлопці, перед якими лежало неораним полем ціле життя і які без жалю поклали його на вівтар служіння Україні. Їм всім завдячуємо, що маємо власну незалежну й демократичну державу, сказала модератор.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button