Суспільство

Сьогодні День пам’яті чернігівського святого

Православна церква сьогодні, 23 липня, вшановує пам’ять преподобного Антонія Печерського, першозачинателя вітчизняної чернечої традиції. Саме він є засновником Києво-Печерської лаври.

Народився майбутній святий у 983 році в містечку Любечі на Чернігівщині. У юнацькі роки Антипа (його світське ім’я) викопав печеру, в якій на самоті молився. Щоб побачити місця, де жив Ісус Христос, вирушив до Палестини, а на зворотному шляху відвідав Афон, де прийняв чернечий постриг і отримав ім’я Антоній. Але згодом повернувся до Києва, щоб нести слово Боже на батьківщині. Біля печери, яку він викопав за містом, почали оселятися інші відлюдники. На прохання ченця тодішній київський князь віддав монахам гору, де вони мешкали, під монастир. Спершу тут було споруджено дерев’яну церкву. Так почалася історія Києво-Печерського монастиря. Ще одну обитель Антоній започаткував у Чернігові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заради священства відмовився від дохідної роботи, його покинула дружина: життєва стежина отця Тимона із Седнева

Іменем Антонія названі Ближні (Антонієві) печери Києво-Печерської лаври і печери чернігівського Троїцько-Іллінського монастиря. Вважається, що Антоній міг зцілювати хворих і передбачати різні події.

У народі Антонія Печерського називали Громовержцем, отже, і прикмети цього дня пов’язані насамперед із громовицею.

Якщо вночі 23 липня розпочалася гроза – буде гарна погода. Якщо 23 липня припадає на п’ятницю або середу і в цей день гримить – отже, риба буде добре ловитися. Різкий грім на Антонія – буде невеликий дощ, розлогий – чекай зливи.

А ще 23 липня ходили до водойм зі стоячою водою та спостерігали за ряскою. Вважали, що велика кількість ряски віщує удачу та благополучне завершення року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: УНІАН

Ще статті по темі

Back to top button