Суспільство

Сьогодні – день, який буває раз на чотири роки

Цього року в нашому календарі є додатковий день – 366-й замість звичних 365, і це робить 2024-й переступним.

Найкоротший місяць року – лютий – отримує додатковий день, із чим пов’язані різні культурні традиції та забобони. І ця дата 29 лютого – сьогодні.

Зазвичай такий день з’являється в календарі кожні чотири роки: останній був у 2020-му, а наступний запланований на 2028 рік.

Астрологи мають відповідь на запитання, чому бувають високосні роки. Кажуть, що зазвичай календарний рік триває 365 днів – це час, який потрібен Землі, щоб зробити один оберт навколо Сонця. Але насправді 365 – округлене число. Бо Землі потрібно рівно 365,242190 днів, щоб зробити повний оберт. Це називають сидеричним або зоряним роком.

Сидеричний рік трохи довший за календарний, тому додаткові години, хвилини та секунди потрібно вирахувати в майбутньому. Із додаванням періодично додаткового дня наші календарні роки коригуються та синхронізуються з порами.

Зрозуміло, що виникає запитання, чому додатковий день саме в лютому. Астрологи зазначають, що додавання «зайвого» дня саме в лютому можна простежити до календарних реформ Юлія Цезаря в Стародавньому Римі.

Цезар запровадив Юліанський календар, що містив переступний рік, щоб узгодити календарний рік із сонячним. І навіть після того, як Юліанський календар еволюціонував у 1582 році у Григоріанський, традиція додавати один день до лютого продовжилася.

До речі, якби не було високосного року й ми не враховували додатковий час між календарями, почали б змінюватися пори року. Наприклад, протягом приблизно 700 років літо в Північній півкулі настало б у грудні, а не в червні.

ЧИТАЙТЕК ТАКОЖ: У березні в одному з мікрорайонів Чернігова відключать гарячу воду

Якщо додатковий день трапляється раз на чотири роки, то зрозуміло, що з ним пов’язані усілякі різні прикмети і забобони. В різних країнах вони різні.

В Ірландії є традиція Дня холостяка – жінкам дозволяють освідчуватися чоловікам у додатковий день високосного року. Звісно, сучасні жінки можуть зробити пропозицію чоловікам у будь-який день будь-якого року, але ця традиція сягає корінням V століття. Є також традиції, якщо жінка отримує на свою пропозицію відмову, то чоловікові доведеться її компенсувати – наприклад, купивши їй рукавички або шовкову сукню.

В інших культурах додатковий день переступного року вважають днем невдачі. У Греції не рекомендують одружуватися у високосний рік, особливо 29 лютого. Забобони кажуть, що шлюб закінчиться розлученням. У Шотландії вірили, що додатковий день у році – це час, коли відьми збираються, щоб завдати людям лиха. Деякі шотландці досі вважають, що пологи 29 лютого приносять нещастя.

В інших культурах, навпаки, народжених 29 лютого вважають щасливчиками, наділеними унікальними талантами. Вважається, що такі особи можуть мати загострену інтуїцію та навіть дар передбачення. Можуть володіти містичними й езотеричними навичками.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Підготувала Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button