Суспільство

Сьогодні можна спостерігати найбільший Супермісяць

Якщо раннім вечором 19 лютого поточного року вам буде доступна східна ділянка неба, обов’язково подивіться на повний Місяць, який в цей час висітиме низько над обрієм. Можливо, він здаватиметься вам трохи більшим, ніж зазвичай, — і це пов’язано не лише з відомою ілюзією, що видимі розміри Місяця більші, коли він лежить низько над горизонтом. Цей повний Місяць справді буде найбільшим з усіх, які ви побачите протягом року, повідомляє Наше небо.

Орбіта Місяця не колова, а її найближча до Землі точка називається перигей і її положення у космічному просторі змінюється кожного календарного місяця (тому мінімальна відстань між Землею і Місяцем також змінюється в певних межах — Ред.). У вівторок, 19 лютого 2019 р., о 9 год 09 хв за всесвітнім часом (UT, або об 11 год 09 хв. київського часу) буде найближчий перигей 2019 року, коли відстань між центрами Землі й Місяця становитиме 356,763 кілометрів. Ближче до Землі Місяць підійде наступного разу тільки 24 грудня 2026 р. Але це не стане рекордом — мінімальна в ХХІ ст. відстань (356,447 км) між Землею і Місяцем буде 6 грудня 2052 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівка зафіксувала “супермісяць”

Оскільки 19 лютого 2019 р. Місяць проходить перигей за кілька годин до фази повні (повний Місяць о 17 год 54 хв за київським часом), то його диск буде на 8 відсотків більшим, ніж у середньому. Таке явище називають Супермісяцем. Ця назва — її першим запровадив астролог Річард Нолле (Richard Nolle) в 1979 р. (Ред.) — набагато лаконічніша, ніж термін «перигей-сизигія системи Земля—Місяць—Сонце», якому віддають перевагу астрономи.

Окрім цього, повний Місяць у вівторок 2019 р. буде не лише найбільшим у поточному році, але він також стане третім за величиною повним Місяцем наступних 10 років. Фактично, нам доведеться чекати до грудня 2026, щоб побачити ще більший повний Місяць (якщо брати відстані між тілами від центра Землі).

Ще статті по темі

Back to top button