Суспільство

Сьогодні спалюють старе горе і нещастя, які сталися за рік

День Данила — це народне християнське свято, яке традиційно відзначається 30 грудня. Прийнято в цей проводити обряди з вогнем, які спалюють всі біди і нещастя, які відбулися з вами за минулий рік. Можна використовувати полум’я простої свічки, що в цей день неймовірно потужно очищає енергетику житла. Також у цей день вшановується пам’ять Святого пророка Данила, інформує Ukr.Media.

Хто такий пророк Данило?

Приблизно за шість століть до Різдва Ісуса Христа під натиском Вавилонського царства упав Єрусалим. Підлітком, разом з одноплемінниками, в числі яких були Ананій, Азарий і Мисаїл, він потрапив в вавилонський полон. У Вавилоні отримав халдейську освіту, після чого його призвали служити при дворі. Данило мав талант трактувати сни, за рахунок чого і прославився.

Одного разу вавилонському царю Навуходоносору приснився дивний сон, який вразив його до глибини душі. По пробудженню він не зміг пригадати все, що побачив. Вранці він скликав вавилонських мудреців, але ніхто з них не зміг визначити, що ж наснилося царю. Тоді на допомогу закликали Данила, який не тільки відкрив зміст сновидіння, але і розтлумачив його. Після цього випадку юнака звели в сан начальника Вавилона.

Незабаром Навуходоносор вирішив спорудити своє зображення у вигляді величезної статуї, якій люди будуть віддавати почесті. Ананій, Азарий і Мисаїл відмовилися брати участь в будівництві. За це їх помістили в палаючу піч. Полум’я в печі піднялося на 49 ліктів, обпалюючи халдеїв, які стояли поруч, а святі отроки ходили по ньому і вихваляли Бога. Потім з’явився Ангел Господній і охолодив полум’я. Юнаки залишилися цілими і неушкодженими. Цар, побачивши це, велів випустити їх з печі і сам звернувся до Єдиного Бога.

При правлінні перського царя Дарія, по наклепам ворогів, Данила кинули в рів з голодними левами, але дикі звірі нічого не зробили пророку.

Згідно з деякими джерелами, Данило і його друзі Ананій, Азарій і Мисаїл дожили до глибокої старості і померли в полоні. А, на думку святителя Кирила Олександрійського, трьох юнаків обезголовили за велінням перського царя Камбіза.

Святий Данило шанується християнами, іудеями і мусульманами. Єврейська традиція не відносить його до пророків, бо той не розмовляв безпосередньо з Богом. У Біблії сказано, що Данило розмовляв з «ангелами Господніми», але не з Господом.

Данило високо шанується християнською церквою, тому що він передбачив прихід в світ Месії і його появу в Єрусалимському храмі.

Як сьогодні позбутися негативу, що накопичився за рік?

В день Данила зазвичай за допомогою вогню очищалося житло від будь-якого негативу. Вважалося, що полум’я скіпи проганяє злі сили. Наші предки обходили свій будинок з лучиною і читали молитви в тих місцях, де дерево коптило особливо сильно.

Можна провести ще один цікавий обряд. Для нього знадобиться ціла невикористана свічка і листок паперу. На аркуші паперу треба написати про те, що турбує вас на даний момент найбільше. Подумки варто переробити всі біди й прикрощі, і сказати про себе: «Як горить вогонь, так і нехай біди згорають». Потім листок згортається і підпалюється над свічкою. Він повинен згоріти повністю. Попіл, що залишився після спалення аркуша паперу треба акуратно зібрати і викинути за межі свого будинку.

Традиції в день Данила

Наші предки зазвичай влаштовували 30 грудня різноманітні ворожіння. У давнину в день Данила дівчата ворожили на судженого. Святий Данило був прозорливим пророком і жінки намагалися хоч трохи отримати його прозорливості, розшифровуючи різноманітні знаки і послання. Існувало спеціальне ворожіння, яке влаштовувалось у цей день. Бралися три лаврових листка і на кожному писалися імена трьох святих пророків: Мисаїла, Азарія і Ананія. Потім ці три листка клали під подушку.

Дівчина мала подумки попросити пророка Даниїла, щоб їй вночі приснився суджений, який в майбутньому стане її чоловіком. А ще наші предки в цей день влаштовували дієві змови на багатство. Наприклад, бралося десять червоних яблук. П’ять яблук роздавали жебракам на вулиці, а решта яблук треба було закопати за будинком у снігу. Вимовлялася змова: «Нехай яблуко в білий сніг впаде і багатство прийде».

До речі, за допомогою вогню на Данила очищалося не тільки житло, але і сама людина. Зазвичай червона палаюча свічка акуратно водилася по тілу людини. Вважалося що цей ритуал відганяє тілесні і душевні хвороби. День Данила був днем очищення, тому вдома ретельно прибиралися.

Прикмети дня День

Данила — це передостанній день року, що минає. Вважалося, що за ним можна було судити, наскільки ясним і теплим буде майбутній травень. Коли на день Данила було ясно і морозно, так і травень буде сонячним і теплим. Хуртовина, що вирує за вікном у цей день говорила про те, що бджоли будуть добре працювати і принесуть багато меду. Іній на Данила означає, що Святки будуть не сильно морозними. Коли на вікнах візерунки від сильного морозу, то й на Різдво сильні морози вдарять.

Ще статті по темі

Back to top button