Суспільство

Сьогодні святкують Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього

Сьогодні віряни святкують Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього, друге велике дванадесяте свято з початку церковного року. Шістьма днями раніше відзначали Різдво Пресвятої Богородиці, яке сповіщає про тайну Боговтілення, а Воздвиження Хреста Господнього сповіщає про жертву Христову заради всіх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині священик за 10 кілометрів возить дітей до школи мотоблоком

Хрест Господній завжди високо шанується усіма християнами, але особливо – в день цього свята. «Ми поклоняємося Хресту Господньому, осіняючи себе хресним знаменням, ми схиляємося до землі перед Животворчим Древом і Розіп’ятим на ньому, засвідчуючи своє смирення – і тому стаємо причасниками Христового Воскресіння, підводячись від землі до неба», — йдеться у дописі Православної Церкви України у Facebook.

Воздвиження – це Господське (присвячене Господу Ісусу Христу) дванадесяте свято. В цей день у православних суворий піст. Головною богослужбовою особливістю свята є винесення на середину храму Хреста для загального поклоніння. За всенічним бдінням Євангеліє читалося не посеред храму, як зазвичай, а у вівтарі. Після завершення Літургії всі священнослужителі виходять в центр храму, і, співаючи Тропар: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє Воскресіння Твоє славимо», тричі кланяються Хресту до землі. Всі моляться разом з ними творять земні поклони. Це єдиний випадок, коли покладаються земні поклони в Господське дванадесяте свято. Хрест лежить на аналої до 4 жовтня – дня віддання свята, а потім священник заносить його у вівтар.

Свято Воздвиження Хреста Господнього було встановлене Святою Церквою для того, щоб і ми також змогли піднести у своїй душі Хрест Господній, який є навіки утвердженою перемогою над смертю та знаменом спасіння людства. Для кожного християнина хрест – це символ віри, духовний щит і дієва зброя у боротьбі зі злом та гріхом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button