Суспільство

Сьогодні у Чернігові вшанували пам’ять загиблих в афганській війні (Фото)

31 рік тому СРСР почав виведення своїх військ з Афганістану. Далеко не всі, кого відправили на ту війну, повернулися живими та неушкодженими.

Сьогодні люди прийшли до пам’ятника воїнам-афганцям. Серед присутніх — чернігівський міський голова та інші керівники міста і області, депутати, представники громадських організацій ветеранів Афганістану, члени родин, обпалених тією війною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові вшанували учасників бойових дій на території інших держав

Через війну в Афганістані пройшли близько 2-х тисяч мешканців Чернігова, з області — 7,5 тисяч жителів. Чернігівщина тоді втратила 119 своїх земляків, з них 19 – з Чернігова.

Ветерани афганської війни не залишаються осторонь подій, які й зараз відбуваються в Україні. 15 бійців з Чернігова — а загалом з Чернігівщини більше 40 військових з досвідом «Афгану» — брали участь у захисті України в ході АТО/ООС. На жаль, 2 воїни-афганці — Віктор Маслов та Герой України Олег Міхнюк (родом із Прилуцького району) — там загинули.

У Чернігові на честь загиблих воїнів афганської війни названі 5 вулиць, встановлено 10 меморіальних дошок. Зокрема, на фасаді житлового будинку по вул. Шевченка, 32 встановлена пам’ятна дошка Герою України, афганцю, учаснику Євромайдану та АТО Олегу Міхнюку. На будівлі ЗНЗ №3 — пам’ятна дошка на честь випускника цієї школи Ігоря Кожара, який загинув в Афганістані у 1984 році.

Наразі до міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) входять близько 500 ветеранів-афганців. Усі вони беруть активну участь у заходах, направлених на військово-патріотичне виховання молоді, увічнення пам’яті ветеранів афганської та інших локальних війн. Спілка ветеранів Афганістану надає матеріальну, юридичну, соціальну допомогу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю, сім’ям загиблих. Також надає матеріальну й гуманітарну допомогу для учасників ООС/АТО.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button