Суспільство

Сьогодні у православних розпочався Петрівський піст

Петрів піст, який іще носить назву Апостольського посту, або Петрівки, починається через сім днів після світлого свята Трійці. Це період приготування православних вірян до свята апостолів Петра і Павла.

Як відомо, початок Петрівки залежить від Великодня, а кінець завжди припадає на свято Петра (12 липня), через це коливається і її тривалість: від шести тижнів до одного. У 2017 році Петрівка триватиме з 12 червня по 11 липня.

Порівняно з Великим постом, на Петрівку більше послаблень. Тому Петрів піст не є суворим, як, скажімо, Великий чи Різдвяний. До того ж він завжди влітку, тож різноманітні фрукти, овочі та ягоди дають можливість урізноманітнити пісний стіл.

Церква теж у цей час майже не встановлює суворих обмежень щодо їжі. Деякі правила, безумовно, є. Вони мають здебільшого рекомендаційний характер:

по понеділках, середах і п’ятницях піст є суворим, тому не можна пити вино, вживати рибні страви та приправляти їжу олією, а після вечірні можна їсти тільки «сухі» страви; по суботах і неділях дозволено їсти рибу; по четвергах і вівторках можна вживати в їжу страви з риби, морепродуктів, грибів і каші, приправлені олією.

Із Петрівкою пов’язаний цикл обрядових пісень, які називаються петрівочки. Згідно з традицією, дівчата в перший день Петрівки пускають на воду клечальні вінки.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button