Суспільство

Сьогодні, у Тетянин день, дівчата принаджують женихів

Тетянин день – це свято у народному календарі східних слов’ян і пам’ятна дата. Ця дата встановлена в пам’ять про мученицю Татіану Римську. Також цього дня у 1755 році імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування Московського університету. Після цієї події Тетянин день також став вважатися днем народження університету, а трохи пізніше і Днем студента. Однак в Україні День студента відзначають 17 листопада, він же вважається Міжнародним днем студента.

Сьогодні у християнській традиції вшановують пам’ять мучениці, яка зазнала тортур за віру при імператорі Олександрі в 3 столітті. Тепер свята Татіана є заступницею і покровителькою всіх Тетян. 25 січня усі Тетяни відзначають свої іменини. В церквах проходять богослужіння на честь мучениці Татіани, ставлять свічки за успіхи у навчанні. Цей день – чудова нагода привітати всіх Тетян і виявити приємні знаки уваги.

Інші назви дня у слов’янській традиції: Бабин кут, Солниш, Тетяна, Тетяна Водохресна.

У Тетянин день, 25 січня, дівчата за допомогою хитрощів намагалися принадити женихів. Для цього вони розстеляли у дверях будинку спеціальний килимок. Хто об цей килимок у свято витре ноги, той буде вдома у дівчини частим гостем.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button