Суспільство

Сьогодні в Україні — день скорботи і вшанування пам’яті жертв війни

Сьогодні, 22 червня, в Україні — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

Саме в цей день, в 1941 року, о 4 годині ранку за берлінським часом, імперський міністр внутрішніх справ Ріббентроп вручив радянському послу Деканозову ноту про оголошення війни. Поки радянський посол «ознайомлювався» з документом, німці вже штурмували мирне населення.

22 червня 1941 року о 7 ранку Київ почала бомбити авіація Німеччини. Деякий час люди не розуміли, що відбувається, і думали, що це навчання. Німецькі бомбрадувальники мали на меті знищити мости, заводи, залізничний вокзал та військовий аеродром.

Залежність обох воюючих сторін від українського економічного, сировинного потенціалу, людських ресурсів зумовила вкрай безкомпромісний, гранично-кривавий характер бойових дій на нашій території. Через це Україна найбільше потерпіла як від нацистської агресії, так і від комуністичного режиму. Загалом протистояння між Німеччиною та СРСР на території України не припинялося впродовж 40 місяців, а на 35 з них припадають активні бойові дії. На українських землях було проведено 29 з 76 стратегічних наступальних операцій, у ході яких було знешкоджено понад 60% Вермахту.

Зазначимо, що на честь пам’яті за загиблими, 22 червня в Україні обмежено розважальні заходи та приспущено прапори. Бажаючі несуть квіти до могил полеглих.

Ще статті по темі

Back to top button