Суспільство

Сьогодні вшановують пам’ять загиблих під час Корюківської трагедії 1943 року

Корюківська трагедія – злочин проти людства часів Другої світової. У березні 1943 року було вбито, за одними з даних, понад 6 700 мешканців українського містечка Корюківка на Чернігівщині. Нині їхню пам’ять традиційно вшановують 1 березня. Науковці вважають, що ці вбивства майже у 45 разів перевищують білоруську Хатинь, у 41 – чеське Лідице, у 12 – французький Орадур.

Науковці вважають, що ці вбивства майже у 45 разів перевищують білоруську Хатинь, у 41 – чеське Лідице, у 12 – французький Орадур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корюківська трагедія: масове вбивство з партизанами в «глядацькій залі»

Корюківська трагедія стала каральною операцією угорських підрозділів СС у відповідь на дії радянських партизанів, група яких переважала угорців майже у 10 разів, але ті нічого не зробили для порятунку мешканців.

Загалом на Чернігівщині нацистські колаборанти знищили понад 60 тисяч осіб. Водночас Росія замовчує участь у цій каральній операції 399-ї польової жандармерії, яка стояла під містечком під час Корюківської трагедії у 1943 році. За інформацією Українського інституту національної пам’яті, група складалася переважно з росіян, одягнених в уніформу, схожу на одяг донських козаків.

Місцеві історики стверджують, що партизани могли врятувати бодай частину мешканців чернігівського міста, однак зумисне цього не зробили.

Тривалий час радянська пропаганда замовчувала трагедію на Корюківщині. У 1977 у місті встановили меморіальний пам’ятник «на честь героїчного опору населення німецько-фашистським загарбникам» із «вічним вогнем».

У 2013 році з нагоди 70-ї річниці з дати трагедії указом президента було передбачено заходи для вшанування пам’яті жертв цього військового злочину.

День пам’яті в Україні традиційно відзначається 1 березня.

Джерело: Уніан

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button