Суспільство

Солов’ї наближають перемогу: волонтерський марафон родини з Чернігова

Нині Україна в епіцентрі уваги всього світу і ціною тисяч життів виборює своє майбутнє. 24 лютого 2022 року російські окупанти пішли повномасштабною війною. Але російсько-українська війна розпочалася набагато раніше. За останні вісім років на долю нашого народу випало чимало випробувань: Революція гідності, анексія Криму й початок війни на сході України.

У той важкий період велику роль відіграли волонтери: допомагали матеріально, організовували закупівлю потрібних речей і т.д. Серед них була й наша землячка – Зоя Соловей з позивним «Булочка».

Ще під час Євромайдану вона готувала невеликі перекуси для мітингувальників. Проте це був лише початок її волонтерської діяльності. Після проголошення так званих «лднр» і введення російських військ на територію Донбасу в 2014 році, наша армія фізично не могла дати гідну відсіч загарбникам, адже була розкрадена кремлівським агентом Януковичем і його людьми.

Тоді волонтери почали забезпечувати військових всім можливим: від бронежилетів до автівок. Варто пам’ятати й про те, що наша армія була ослаблена настільки, що не могла навіть нормально прогодувати військових. Тому питанням харчування також займалися волонтери, зокрема, й Зоя Павлівна

Вона разом зі своїм чоловіком й іншими членами родини готувала різні страви, які могли б відносно довго зберігатися: гарбузова каша, вареники, квашена капуста і т.д.

Проте найбільше Зоя Павлівна пишається двома стравами: своєю борщовою заправкою й пирогами. Перша особлива тим, що її було закрито понад 1500 літрів її родиною.

На кожній баночці була етикетка з написом «Від сім’ї Солов’їв».

А друга – тим, що з нею пов’язаний позивний нашої героїні. Військові її назвали «Булочка» через те, що вона готувала смачні й великі пироги

Зоя Павлівна активно волонтерила з 2014-го до 2021-го, була членом громадської організації «Жіноча волонтерська сотня самооборони Чернігівщини». За сумлінну працю й допомогу Україні була нагороджена понад двадцятьма грамотами, трьома медалями й двома орденами.

Віктор (чоловік Зої) також має нагороди, але, на жаль, посмертно.

Подружжя Солов’їв завжди було справжніми патріотами України, тому виховало своїх дітей достойно. Двоє синів Зої брали безпосередню участь у Революції гідності. Після початку війни на сході Сергій пішов добровольцем в армію, а Андрій почав займатися волонтерством

Сьогодні все навпаки – Андрій захищає Україну на фронті, а Сергій активно волонтерить. Донька Зої Павлівни зараз також займається волонтерством.

Олексій та Ірина (онуки нашої героїні) також не залишилися осторонь. 24 лютого вони перебували в Польщі, у перші дні війни активно волонтерили: організовували перевозки біженців до Польщі, допомагали їм, коли ті тільки приїжджали. Далі ж Олексій повернувся в Україну й приєднався до лав ЗСУ. Ірина ж залишилася за кордоном і досі займається волонтерством. 

Ми маємо бути вдячні таким родинам, адже саме завдяки ним ми вистояли у 2014 році й стоїмо сьогодні.

Роман Мірошниченко

Ще статті по темі

Back to top button