Суспільство

Сотні млинців, соломяне опудало та стовп-колодій: Носівська ОТГ відсвяткувала Масляну (Фото)

Традиція громадою відзначати Масляну на Носівщині прижилася вже давно. Щороку у сиропусний тиждень проходять народні гуляння з конкурсами, веселими змаганнями з піснями та театралізованими дійствами. А яка ж Масляна без кулінарних шедеврів господинь, які умудряються цього дня приготувати сотні млинців з найрізноманітнішими начинками та всіляких смаколиків, за якими так і тягнеться рука.

У міському парку відбулося святкування Масної у найкращих українських традиціях. Старостинські округи: Козарський, Володьководівицький і Тертишницький презентували свої святкові садиби. До них долучилася і Публічна бібліотека, заклади громадського харчування міста, гості з Калинівки, Бобровиці.

Про це повідомляє Носівська міська рада.

Святкування організовували аматори сцени міського будинку культури, а участь у концерті брали артисти з усіх старостинських округів та Носівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мені розгулялася Масляна

На святкуванні працювало журі, яке оцінювало оригінальність оформлення торговельної ятки. Тут переможці розподілилися таким чином: третє місце – Козарський старостат, друге місце – Публічна бібліотека і перше – Володьководівицький старостат.

Окремо ж проходив конкурс на кращий і найсмачніший млинець. Серед учасників найсмачнішим журі визначило млинці носівських господинь з Публічної бібліотеки, не менш смачно – на другій сходинці — млинці від дівичан. Всіх переможців відзначено грамотами та прихами.

Справжньою «родзинкою» свята стала участь молодят, які цієї суботи вирішили поєднати свої долі. Вже на імпровізованій сцені іх не лише вітали, бажали щасливої долі, а ще влаштували кілька конкурсів, напували шампанським, частували млинцями і звісно ж, всі глядачі кричали традиційне «Гірко!»

Чи не найбільше зібрав глядачів традиційний для святкування Масляної стовп-колодій з призами. Хто зважиться дістатися верхівки і збити приз – тому він і дістанеться. Бажаючих спробувати відшукалося немало, однак не так то просто вилізти на того стовпа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Іванівській ОТГ на Масницю створили бабу з млинців

Однак знайшлися сміливці, які заради видовища роздягалися, не побоявшись холоду.

Традиційно на Масляну прогнозують прихід весни. Встановлене солом’яне опудало Мари чи Зими в кінці святкування запалюють і від того, куди вого похилиться, примічали, чи скорим буде прихід весни. Носівська Зима спрогнозувала: весна прийде, не забариться.

Отож, готуймося, зустрічаймо її з добрим настроєм. А завтра, в переддень Великого посту, не забудьте попросити пробачення у своїх рідних, близьких, Прощена ж бо неділя.

Ще статті по темі

Back to top button