Суспільство

Спортзал, скандинавська хода та спілкування: в громаді на Чернігівщині організовують дозвілля для пенсіонерів (Фото)

Для людей старшого віку особливого сенсу набуває спілкування. Адже на самоті переживати нинішній складний час дуже важко, особливо пенсіонерам, які не мають дітей або чиї діти й онуки за кордоном. Розраду і змістовне дозвілля підопічні КУ «Менський територіальний центр надання соціальних послуг» можуть отримати у відділенні денного перебування.

«Переважно займаємося організацією дозвілля та змістовного відпочинку, створюємо умови для саморозвитку наших підопічних. У нас облаштована тренажерна зала, також можна зайнятися оздоровчо-лікувальною фізкультурою. Заняття відбуваються двічі на тиждень. І двічі на тиждень у нас також є послуга скандинавської ходи. До речі, люди, які займаються всіма цими активностями, не люблять називати себе людьми похилого віку.

Також проводимо арттерапію, кінотерапію, влаштовуємо зустрічі з цікавими людьми, навчаємо комп’ютерної грамотності», – розповідає Наталія Гончар, директор КУ «Менський територіальний центр надання соціальних послуг» Менської міської ради.

У межах реалізації грантового проєкту «Популяризація оздоровчо-спортивних послуг для людей похилого віку» у Мені відкрили тренажерну залу для людей поважного віку. Проєкт спільно створили Менська міська рада та КУ «Менський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» міської ради за підтримки Фонду міжнародної солідарності (Solidarity Fund PL).

90% коштів на грантовій основі надав польський фонд, 10% — виділила Менська міська рада.

У тренажерній залі є різнопланові тренажери: бігова доріжка, батути, фітнес-м’ячі, орбітрек, шведські стінки, велотренажери, дошки Євмінова тощо.

Можуть займатися люди, які стоять на обліку у терцентрі: пенсіонери та люди, які мають групу інвалідності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Височенна і без жодного цвяха: на Чернігівщині за радянської влади знищили унікальну церкву (Фото)

Нині набралися три групи по 15 осіб, які прагнуть до вдосконалення. Щоправда, склад груп може змінюватися. Втім, не всім спорт до вподоби, тому, як уже зазначалося, організовують й інші заняття.

«Ми влаштовуємо різні конкурси. Зокрема, на Масницю – це завжди конкурс: хто спече найсмачніший млинчик. Адже людям треба якось відволікатися. Особливо нині, під час воєнного стану. Дуже багато в кого діти повиїжджали за кордон. Тож наші зустрічі – це й своєрідна психологічна підтримка. Бо люди приходять, спілкуються, діляться своїми переживаннями. І важливо, що вони не залишаються на самоті зі своїми думками. Ми також запрошуємо й психологічну підтримку. Адже нині важко всім, і ми це чудово розуміємо. Ми намагаємося якомога більше надавати таких послуг, щоб люди просто приходили. Навіть якщо вони просто плетуть килимки для військових або шкарпетки, то прагнемо, щоб під час роботи люди спілкувалися одне з одним. Бо нині спілкування дуже потрібне, закриватися в собі – не можна. І це важливо не лише для людей похилого віку, а й для всіх нас», – переконана директор КУ «Менський територіальний центр надання соціальних послуг».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button