Суспільство

Сприятлива погода: на Чернігівщині у рази збільшилася водність річок

2022 рік характеризувався позитивною динамікою щодо покращення водогосподарської обстановки на водних об’єктах басейну річки Дніпро та Десна, які останні роки потерпали від маловоддя.

Завдяки сприятливій метеорологічній обстановці, яка зберігалась протягом всього періоду та характеризувалася досить дощовою весною, помірно теплим літом та багатою на опади осінню, значно збільшилась водність річок.

За даними Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, станом на 30 грудня на річці Дніпро в пункті спостережень в с. Неданчичі водність збільшилась і становить 423 см, що на 42 см більше ніж в 2021 році, на річці Десна в межах міста Чернігів рівень води за місяць підвищився на 66 см, що на 123 см вище минулорічного .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 6º тепла: синоптики – про новорічну погоду на Чернігівщині

На середніх річках Сейм та Снов ситуація також позитивно змінилася. Підвищення рівнів води в зазначений період складає 67 см (р. Сейм), 72 см (р. Снов), що на 77 см та на 34 см відповідно більше за минулорічні показники.

На малих річках рівні також збільшились в середньому на 20-70 см.

Наразі водні об’єкти перейшли у зимовий режим живлення. Розпочалися інтенсивні процеси льодоутворення та наприкінці грудня на багатьох ділянках річок встановився льодостав. Різке зниження температури місцями обумовило утворення зажорних явищ — скупчення шуги та льоду в руслі річки, на ряді ділянок Дніпра, Десни та Сейму, що супроводжувались різкими коливаннями рівнів води до 30 см за добу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Деснянське басейнове управління водних ресурсів

Ще статті по темі

Back to top button