Суспільство

Стало відомо, чому досі не відремонтували будівлю колишнього кінотеатру ім.Щорса

Проєкт із реконструкції Обласного молодіжного центру мав фінансуватись упродовж трьох років за рахунок коштів ДФРР. Його загальна вартість — більше 41,4 мільйона гривень (при цьому у 2019 році мали бути виконані роботи на 7,4 мільйона гривень). На розробку проєктно-кошторисної документації (ПКД) витратили майже 1,2 мільйона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевтілення колишнього кінотеатру імені Щорса: який вигляд матиме новітній хаб (Фото)

Втім, до практичної реалізації так і не дійшло: Київська Державна архітектурно-будівельна інспекція відмовила у видачі дозволу на виконання будівельних робіт. Таке рішення мотивовано відсутністю результатів археологічних досліджень при знятті ґрунту пізніших нашарувань вручну під наглядом археологів (чим не дотримані вимоги висновку, наданого Департаментом культури і туризму, національностей та релігій ОДА) та невиконанням вимог Порядку розроблення проєктної документації на будівництво об’єктів. Проте найсуттєвіше зауваження — обсяг робіт, зазначений у проєктній документації як «реконструкція», не відповідає виду будівництва: об’єкт є пам’яткою місцевого значення і може передбачати виключно реставрацію (відповідно до вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини»).

Таким чином, існуючий проєкт не може бути виконаним. Гроші минулого року на його реалізацію не використовувались і були повернуті в державний бюджет (на відміну від витрачених 1,2 мільйона гривень, які вже не повернути).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старий чернігівський кінотеатр перетворять на новітній хаб (Відео)

За словами начальника Управління містобудування та архітектури ОДА Олександра Дмитрюка, як варіант виходу з даної ситуації — можливе корегування існуючої ПКД. При цьому змінити назву проєкту недостатньо: потрібно додати науково-технічне обґрунтування, що тягне за собою додаткові витрати.

Доопрацювати ПКД готові в Науково-дослідному інституті історії, архітектури та містобудування. Його директор Сергій Юрченко зазначив, що для цього потрібно 350 тисяч гривень і 3-4 місяці часу. Проте після корегування ПКД в частині зміни видів будівельних робіт зміниться і загальний кошторис вже нового проєкту. На скільки — ніхто не прогнозує. Хто понесе ці додаткові витрати — теж невідомо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button