Суспільство

Стало відомо, скільки жителів Чернігівщини мають право голосу на виборах

31 березня 2019 року на виборах Президента України  зможуть проголосувати 831 182 жителя Чернігівської області, враховуючи 18 303 особи з відміткою про вибуття. Такі дані станом на 31 грудня 2018 року, оприлюднені на офіційному сайті Державного реєстру виборців.

Чернігівщина голосуватиме в 6 виборчих округах, загальна кількість дільниць сягає 1 090, серед них більше половини (598) малих  — з чисельністю виборців до 500 осіб,  278 середніх — від 500 до 1500 осіб та 214 великих — з чисельністю виборців понад 1500 осіб. Ці критерії визначені ст. 20 Закону «Про вибори Президента України».

4ernihiv-_2019-01-24_infografika2[1]

Координаторка спостереження за виборами ОПОРИ в Чернігівській області Наталія Висіканець радить чернігівцям «при найменших сумнівах перевірити свої персональні дані в «особистому кабінеті виборця» на сайті  Державного реєстру виборців  і за потреби звернутися із заявою до відділів ведення ДРВ за місцем проживання щодо включення до списку.  Таке право надано відповідно до ст. 19 Закону України «Про Державний реєстр виборців».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У новостворених ОТГ є потреба якнайшвидше призначити перші вибори

ОПОРА нагадує, що через поважні причини (навчання, відрядження, виїзди за кордон) у виборців є право тимчасово змінити місце голосування.

Для цього до 25 березня слід подати заяву до відповідного відділу ведення Державного реєстру виборців, додавши оригінали та копії документів, що підтверджують необхідність зміни. Це можуть бути довідки з місця роботи чи навчання або документ права власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати (ч. 3 ст. 34 та ч. 1 ст. 351 Закону «Про вибори Президента України»).

Особи, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій чи Луганській областях, або на території Автономної Республіки Крим можуть не додавати до заяви документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.

Докладніше про алгоритм подання заяв розповів чернігівцям регіональний координатор Святослав Бабіля.

Джерело: ОПОРА

Ще статті по темі

Back to top button