Суспільство

Стиль страуса і «свобода» в гривнях: відповідь ЧЕline «проФФесіоналам»

Це сталося! Пророцтво оракулів здійснилося! Нарешті світ побачив перший медійний блокбастер – критичний матеріал про роботу нашого ресурсу.

Інформаційний портал «ЧЕline» дякує за окрему увагу шанувальникам і колегам-журналістам. Нас знають, упізнають, цінують і критикують – це абсолютно нормально, і наш колектив дякує за це.

Не треба бути медійним «спеціалістом» (на кшталт шановного автора тієї «оди»), аби побачити, що та стаття містить у собі всі ознаки так званої джинси, метою якої є спроба принизити журналістів, підняти свій «рівень» за рахунок інших або ж задовольнити якусь іншу амбіцію! Вірний якийсь один варіант чи всі разом – залишається загадкою і нехай ця інтрига потішає її авторів.

Також до ворожки не ходи – одразу в очі впадає ота квінтесенція амбіційних зауважень, викладена по пунктах. Як у доповіді на нараді. За специфічним запахом упізнається певний почерк, чи то пак «стайл».

Для зручності отих ідейних натхненників і тих, хто «експертно» доклав власну руку до цього – залишаємо формат і виносимо на суспільний розгляд власну позицію за порушеними питаннями.

ПЕРШЕ. Тема 1. «Заголовки».

«Медійний експерт» так амбіційно критикує заголовки і навіть порівнює їх із методологією зомбування та кремлівською пропагандою. Добре, що хоч Геббельса не згадав. Але то таке… Маємо пропозицію: може, нам власні заголовки в Чернігівській міській раді погоджувати чи безпосередньо з міським головою працювати над їх створенням? Є також варіант затвердження назв статей у кишенькових писарів пана мера. Згода? Мабуть, за такого сценарію у невідомого автора душа не болітиме й серце кров’ю не обливатиметься.

ДРУГЕ: Тема 2. «Спекуляція».

У цій частині доповіді медійний «ас» розкрив питання «Спекуляція і маси. Від спекуляції до ненависті один крок». Тут раниму натуру авторів зачіпають критичні погляди нашої редакції на проблему безпеки на міському пляжі. Йдеться про той самий «золотий» пляж, у який вгатили десятки мільйонів гривень. І акція триває. Це при тому, що сам пляж передано приватній особі (без дотримання належної процедури надання земельної ділянки). Що непокоїть авторів? Те, що журналісти порушували питання безпеки, які для чинного міського голови є другорядними по відношенню до питання «паркетних» поліпшень, дерибану бюджету та комерції? До речі, чомусь занепокоєний автор забув у своїй статті згадати й про те, що міський голова віддає фінансову перевагу фонтанам, а не тяжкохворим людям. Бо бач – люди завтра повмирають, а «водичка» залишиться. Звісно, автор може залишатися зі своєю спекуляцією та зомбуванням сам на сам, але не змінить наших поглядів на необхідність дотримання правил безпеки людей на пляжі чи будь-якому іншому об’єкті, які мають бути для громади, а не для окремих чиновників.

ТРЕТЄ: Тема 3. «У всьому винна Державна служба з надзвичайних ситуацій».

Спостерігаємо за футболом – перекидання відповідальності на інших. З хворої голови на здорову, так би мовити. З цього пункту ми зрозуміли, що маємо справу ще й із досвідченим «юристом», який професійно знається не тільки на заголовках, а ще й на організації роботи пляжу. Безперечно, важко апелювати до багатофункціонального експерта, однак зі знань загальної ерудиції нам відомо, що в місцях масового відпочинку людей, де існують ризики виникнення небезпечних ситуацій, органи місцевого самоврядування зобов’язані організувати належні умови щодо їх запобігання. Але шановний критик знову ж таки пропонує не згадувати Чернігівську міську раду, просто таки як священну корову. Утім, якщо муніципалітет і його шеф мають куплену (обміняну, чесно вкрадену, позичену) індульгенцію, то ми, звісно, зважатимемо на цей важливий факт.

ЧЕТВЕРТЕ: Тема 4. «Алкоголь».

Автор посилається на трагічний випадок на пляжі, що відбувся кілька років тому з причин зловживання алкоголем. Залишається незрозумілим, до чого тут наша редакція, але відомим є той факт, що алкоголь шкодить здоров’ю. Це точно. А ще алкоголь породжує бажання бути експертом із заголовків.

П’ЯТЕ. Тема 5. «Безпека дітей на міському пляжі».

За умови дотримання правил облаштування пляжів, згідно з відповідним Порядком, ризик виникнення небезпечних ситуацій значно зменшується. Ну, можливо, хтось у міській раді вважає, що атракціони в цьому допомагають, ми з цим погодитися не можемо і стверджуємо, що на першому місці має бути безпека людей, а не жага до наживи.

ШОСТЕ. Тема 6. «Мер і люди».

«Експерту» і тут щось не до вподоби. Що саме? Що Владислав Атрошенко дійсно не дозволив заїжджати на пляж інвалідам? Чому тоді автору не здалося дивним, що мер доручив знайти якийсь електромобіль? А чому не місяцехід? Щоб було, як у Європі, треба робити тут Європу. І менше дерибанити бюджет! І до людей ставитися не як до рабів безхребетних і безмозгих. Чиновники мають служити людям і відповідати перед ними.

СЬОМЕ. Тема 7. «Електромобілі Tesla».

Якісний прорив у Чернігові. «Чернігівські інваліди їздитимуть по пляжу на місяцеходах»!!! Так краще? Чи ви дійсно вважаєте, що електромобілі – це панацея за наших умов?

ВОСЬМЕ. Тема 8. «Без винятку».

Так, бо на автомобілі їздити пляжем інвалідам Атрошенко заборонив.

ДЕВ’ЯТЕ. Тема 9. «Паніка і «темники».

Почнемо з відомого вислову: «Головне в оперативній роботі – не вийти на самого себе». Це стосується і «джинси», яка під будь-якими соусами заливається через медійні ресурси до читачів. Панове автори, важко з вами не погодитися, що ми виступаємо у власній критиці проти корупційних схем, дерибанів бюджету, нехтування правами чернігівців, зневаги до містян тощо. Це вас так бентежить? Дійсно, ми виступаємо за нову міську владу, яка не витрачатиме кошти громади на пафосні «фасадні» роботи за втричі завищеними цінами. Ми проти того, щоб людям нав’язували думку: «Ну хоч щось робиться, а як це робиться і скільки крадеться, то не повинно людей хвилювати». Чи легендарна фраза пана Атрошенка «Якщо робиться якісно, то можна, щоб щось і до рук прилипало» вас довела до оргазму? То квапимося вас розчарувати – робиться неякісно, а до рук «прилипає» добряче. Суспільству нав’язують хибні цінності. Ваша спроба перекласти всю відповідальність на будь-кого низькопробна, непрофесійна і лицемірна. Заголовки вам до не вподоби… А чого ж ви, маніпулятори непутящі, не переймаєтеся тим, що через нехтування безпекою гинуть люди? Чому ви не переймаєтеся тим абсурдним фактом, що зруйнований вибухом будинок (до речі, тоді загинула молода жінка) з «легкої» руки міської влади знову планують заселяти людьми? Аварійність будинку вас ніяк не бентежить? Ми за чесне і прозоре витрачання бюджетних коштів. Чи може вам було б спокійніше, щоб усі в місті жили з думкою, що цар любить лише похвалу? В місті багато чого робиться, але міська влада забула, що це не привілей для людей, це обов’язок влади і робитися це має законно та безпечно! А ви тут про заголовки… Сміх і гріх…

Епічний логарифм. Епілог себто…

«Маніпуліровалі, маніпуліровалі та невиманіпуліровалі». Пані та панове, автори матеріалу та зацікавлені, ще раз хочемо віддячити вам за нагоду вкотре висловити свою думку на ситуацію, що вкоріняється в нашому місті. Ви не вдавалися б до таких ганебних схем, не ховалися б за вигаданими псевдонімами і не корчили б із себе святих… Ваша спецоперація провалена.

Наступного разу, коли отримаєте вказівку написати «аналітичну оду» нашому порталу, будь ласка, не соромтеся – надсилайте і нам копію того творіння. Ми відкриті. Відкриті по-справжньому, а не як «прозорі демократи». Нам то що?! Публічно обговорили б усі актуальні питання, вислухали б одне одного – і все було б чесно. Наші позиції ми не ховаємо за замовними статтями у колег-журналістів, думка яких із цього приводу нам також цікава і важлива. Ми видаємо власні матеріали від власного імені, що і вам радимо. До речі, жодного разу не бралися повчати своїх колег.

Миру вам усім, небайдужі колеги!

Нараду закінчено!

Колектив ЧЕline

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

4 коментарів

  1. Отправьте эту статью Свободе ФМ, пусть прочтут, может задумаются… , хотя, может и нет ((

  2. Che- это уже не Чегевара. Che- это Cheline!

Back to top button