Суспільство

«Столиця» грипу: подробиці смерті вагітної жінки від ускладнень грипу

В Україні в поточному епідемічному сезоні від грипу померло вже 13 людей. Вагітну жінку, яка останньою померла від грипу в Чернігові, вже поховали.

До лікарні 26-річна Марія на восьмому місяці вагітності потрапила у вкрай тяжкому стані. Кілька днів грип лікувала вдома, але їй ставало дедалі гірше. «Стан її залишався весь час тяжким. Відбулися передчасні пологи, мертвонародженим. І на фоні цього стан її невпинно погіршувався», — розповів лікар-пульмонолог обласної лікарні Іван Тельнов. Лікарі хотіли шпиталізувати жінку на кілька днів раніше, однак вона відмовилася, а коли вже доправили її до лікарні, нічого вдіяти не могли – врятувати не вдалося ні дитину, ні матір. «Коли вона вже була госпіталізована, розвивалися незворотні процеси, які складно було коригувати», — пояснив медик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грип у Чернігові: за потреби в другій лікарні розвернуть до 100 додаткових ліжко-місць

Чому Марія знехтувала здоров’ям? Знайомі родини припускають, що не хотіла залишати 10-місячного сина. «Вона була вагітна, але в неї була ще дитина маленька вдома, малюк зовсім. І мабуть, вона не хотіла його залишати, тому так довго намагалася лікуватися вдома«, — вважає Юлія Клименко.

Чернігів нині лідирує за кількістю хворих – перевищено епідемічний поріг на 16%. «Будь-який вірус грипу Н1N1, H3N2, будь-які штами є дуже небезпечними і викликають дуже багато летальних випадків», — каже Тельнов.

У групі ризику діти, вагітні жінки та люди поважного віку. «Як правило, розвиваються ускладнення у групи ризику – це люди з цукровим діабетом, з якимись обструктивними захворюваннями дихальної системи, з іншою супутньою патологією. Курці, люди старшого віку, з патологією серця і так далі», — каже лікар-інфекціоніст чернігівської міської лікарні №2 Тетяна Тимченко. На відміну од звичайної застуди, симптоми грипу виявляються майже миттєво – з’являється висока температура, біль в очах, ломота у м’язах та мороз. Однак цьогоріч захворювання минає нетипово, і воно дуже схоже на звичайну застуду, тож медики радять одразу звертатися по допомогу до фахівців та вкотре наголошують на необхідності  вакцинації, адже лише вона може вберегти від грипу.

Джерело: ТСН

Ще статті по темі

Back to top button