Суспільство

Фігурант кримінальних справ Юрій Шень намагається поновитися на посаді

Попри війну, що принесла численні смерті та руйнування Чернігівщині, колишній керівник обласного онкоцентру та фігурант декількох корупційних справ Юрій Шень намагається поновитися на посаді.

Для цього задіяно різні тіньові важелі.

Про це повідомляє видання «Українські новини». Логічно, що у чернігівської громади виникло чимало запитань до цього інциденту.

Спробуємо розібратися в ситуації за допомогою аналізу документів та публікацій в різних ЗМІ.

Ріпкинський інцидент

Як повідомляють «Факти», позов Юрія Шеня щодо відновлення на посаді, звідки, до речі, він пішов за власним бажанням, був прийнятий до розгляду особистим рішенням голови Ріпкинського районного суду Ольги Павленко, яка розписала відповідну справу на себе. На думку експертів, рішення виглядає підозрілим з точки зору можливих ознак корупції. Як повідомляє видання «Час Чернігівський», за своїм статусом Ріпкинський райсуд не мав права розглядати питання поновлення Шеня на посаді. Онкоцентр підпорядкований Чернігівській облраді, отже зазначену справу може розглядати лише Чернігівський окружний адміністративний суд.

Джерела стверджують, що перед тим, як подати позов, Юрій Шень виписався з Чернігова та прописався у свого колеги в Ріпках. І це при тому, що він проживає разом із родиною в обласному центрі, один з його синів проходить інтернатуру в онкоцентрі, а іншій – в обласній лікарні. Питання: чому екс-керівник онкоцентру не звернувся до суду за місцем проживання, а пішов на такий доволі дивний крок? Можливо тому, що певна суддя Ріпкинського суду мала забезпечити йому потрібне рішення?

Перші «дзвіночки»

У 2019 році Юрій Шень за погодженням з Чернігівською обласною радою та обласним управлінням охорони здоров’я Чернігівської ОДА був призначений очільником онкоцентру, а вже в грудні 2020-го виник перший публічний скандал. Мешканка міста Лілія Жлудько стверджувала, що в неї вимагали гроші за комп’ютерну томографію, якамала бути безкоштовною. За словами пані Жлудько, вона прийшла на планове обстеження, маючи два направлення від онколога та сімейного лікаря, та була вкрай здивована, коли у неї почали вимагати плату за медичну послугу. Виправдовуючи дії медиків, в.о. гендиректора онкоцентру Юрій Шень заявив журналістам, що така ситуація склалася через відсутність амбулаторного пакета від НСЗУ. За його словами, безкоштовно пройти обстеження може людина, яка або лікується в центрі, або має підозру на рецидив.

У схожу ситуацію потрапила місцева мешканка Вікторія Мошко. За її словами, в 2018 році їй видалили пухлину з молочної залози, у листопаді 2020 року вона за направленням мамолога прийшла до онкоцентру на безкоштовний огляд. У центрі їй заявили, що можуть надати таку послугу лише за гроші, отже пані Мошко була вимушена сплатити повну вартість дослідження. Національна служба здоров’я стала на сторону згаданих пацієнток, зазначивши, що діагностика і лікування у стаціонарі та подальше динамічне спостереження за хворим мають бути безкоштовними. Зазначається, що саме так прописано в угоді між НСЗ та Чернігівським онкоцентром. Тож не дивно, що в підсумку Лілія Жлудько написала заяву до поліції про вимагання грошей, за якою була розпочата відповідна перевірка.

Конфлікт інтересів

У 2021 році керівник Чернігівського онкоцентру Юрій Шень став фігурантом корупційного скандалу. Громадська організація «Антикорупційний штаб» за допомогою інструменту «Приховані інтереси» провели незалежне розслідування, у результаті якого з’ясувалося, що пан Шень, від імені КНП «Чернігівський медичний центр сучасної онкології Чернігівської обласної ради» уклав чотири договори з приватною фірмою, якою володів він та його рідний брат. Громадські активісти стверджують, що протягом 2020-2021 років загальна сума угод з ТОВ становила 2,8 млн грн. Після звернення ГО до Національної поліції, прокуратура почала відповідне розслідування. Джерела повідомляють, що під час обшуків в онкоцентрі було вилучено декілька пакетів з грошима з написаними на них прізвищами пацієнтівта декілька без маркування на загальну суму понад 100 тис грн. Тоді Шеня врятувала старша медсестра відділення, яка заявила слідчим, що непідписані пакеті – то її особисті заощадження, а підписані – кошти, які пацієнти нібито віддали їй на зберігання.

У квітні 2021 року Чернігівська обласна прокуратура скерувала обвинувальний акт щодо Юрія Шеня, якого було звинувачено у зловживанні владою з метою одержання неправомірної вигоди та у неповідомленні про конфлікт інтересів під час підписання зазначених договорів. Провадження у справі було закрите Деснянським районним судом Чернігова нібито за відсутністю події й складу адміністративного правопорушення. Адвокати Шеня надали суду докази того, що ще до укладення угод з ТОВ «Ваша надія» (вище згадана фірма) право розпоряджатися його коштами, доходами та дивідендами було передано ТОВ «ЮСТ Чернігів». Очільник онкоцентру, за версією захисту, не був засновником й не брав участь у діяльності цієї компанії. Попри виправдувальний вирок апеляційного суду, залишається питання, чому суд не взяв до уваги, наприклад, що Шень теоретично міг усно домовитися з ТОВ «ЮСТ Чернігів» про розподіл майбутніх доходів?

Отже, пан Шень у юридичному сенсі вийшов майже «сухим з води», правда, його репутація, як керівника та відомого українського лікаря-онколога, все ж постраждала.

«Кармічна» медицина

Ймовірно, що результатом цього корупційного скандалу стала відставка Юрія Шеня з посади керівника Чернігівського онкоцентру наприкінці серпня 2021 року. Повідомлялося, що Шень повернувся на посаду, яку вінобіймав раніше – завідувача відділенням клінічної онкології та гінекології. Але правоохоронці, схоже, мали власне бачення щодо майбутнього Шеня. У вересні того ж року Чернігівська обласна прокуратура оголосила йому підозру. За словами прокурора Олександра Довгошея, у 2020 році Юрій Шень замовив консультаційні послуги з питань комерційної діяльності у приватного підприємця на суму 130 тис грн, хоча в структурі онкоцентру є власний планово-економічний відділ, який міг виконати ці завдання.

У контексті підозри, оголошеній пану Шеню обласною прокуратурою, дуже цікавими видаються результати фінансового аудиту Чернігівського онкоцентру, проведеного Держаудитслужбою. У звіті від 7 липня 2021 року, зокрема, зазначається, що онкоцентр уклав угоду з компанією «Візіотек» на обслуговування комп’ютерної техніки на суму 377 тис грн. При цьому в штаті центру працювали три інженера-програміста. Крім цього, онкоцентр замовляв у приватних підприємців послуги із столярних робіт та електрики, попередньо звільнивши відповідних працівників зі штату. У звіті Держаудитслужби також зазначається, що за часів керівництва Шеня, була закрита власна пральня онкоцентру та замовлені відповідні послуги у приватних підприємців. У результаті витрати медичного закладу на прання зросли більш ніж у двічі.

Питання щодо ефективності витрачання коштів онкоцентром під головуванням Юрія Шеня були також у НСЗУ. За словами тодішньої заступниці голови Служби, на початок 2021 року Чернігівський онкоцентр був законтрактований на 160 млн грн, що в першу чергу мали йти на зарплати медперсоналу та пацієнтів. Натомість, більша частина цієї суми була витрачена на капітальні видатки. І навіть при цьому до НСЗУ постійно надходять скарги про те, що у пацієнтів центру вимагають гроші за КТ, що насправді є безкоштовною послугою.

Окрім цього, з джерел, наближених до Чернігівського онкоцентру, стало відомо, що коли Юрій Шень був призначений керівником цього медзакладу, йому «у спадок» дістався лінійний прискорювач. Цей апарат, що дозволяє опромінювати пухлину, не зачіпаючи здорові тканини довкола, вартістю більше 100 млн грн був придбаний за рахунок коштів державного, обласного бюджету та благодійної допомоги. Джерела стверджують – між керівниками області та благодійниками була досягнута усна домовленість про безкоштовність усіх послуг, що надаватимуться пацієнтам за допомогою лінійного прискорювача. За інформацією поінформованих джерел, саме пан Шень порушив цю домовленість: після свого призначення він одразу ж розпочав політику тотальної комерціалізації послуг онкоцентру, включаючи платні палати для пацієнтів, які щойно пережили операційне втручання. Через таку політику Юрій Шень мав неодноразові конфлікти з НСЗУ.

Фото — Суспільне Чернігів

Ще статті по темі

Back to top button