Суспільство

Як привабити дітей до бібліотек та, які книги вони читають із задоволенням

Нині часто можна почути, що сучасних дітей, окрім сидіння в інтернеті та ігор у смартфоні, нічого не цікавить. Між тим це не так. І в наш час є діти, яких від книги – за вуха не відтягнеш. Ось тільки  за словами бібліотекарів, які багато років працюють у цій сфері, до читання нащадків треба привчати із колиски.

Лариса Помаз, яка звідує дитячим філіалом Сосницької публічної бібліотеки, вже більше 40 років працює з дітьми. І стверджує, якщо батьки займаються з синами і дочками, то діти виростуть читаючим.

«До бібліотеки ходять дорослі, які читають, і разом із собою ведуть дітей. Малечі до вподоби ілюстровані книжки, де є якась гра. Просто тексти не хочуть читати. Більш старші діти обирають книги за програмою, що в школі задають.

А взагалі читають серію про видатних українок, енциклопедії і книжки, що по-новіші. «Володаря перснів» дуже люблять читати. За більш ніж 40 років моєї праці в бібліотеці можу сказати, що основний і незмінний письменник, якого люблять діти, це Всеволод Нестайко. Його «Дивовижні пригоди в лісовій школі» — це класика. Це єдина книжка, яку можна ставити на чергу. Читають діти із другого по сьомий клас. Із теперішніх авторів діти читають Кокотюху», — у коментарі для ЧЕline зазначила Лариса Помаз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є музична школа, вихованці якої здобувають призові місця на усіх конкурсах

Творчих дітей до бібліотеки ходить чимало – від дошкільнят до дев’ятикласників. Деякі з них навіть пишуть свої твори. Є й такі, що ставали переможцями обласного конкурсу  «Хай весь світ дивують нині діти неньки України».

«У нас започаткована така традиція: якщо наша дитина займає перше місце в цьому обласному конкурсі, то ми випускаємо книжечку. Загалом було випущено три книжечки. 

Одна з них побачила світ у 2019 році. Це вірші Анастасії Мотчаної, яка в той час була четвертокласницею. Цю збірочку ми самі видавали і редагували. Вона називається «Я малюю».

І мені дуже подобається її вірш – він такий дуже дитячий, але зі змістом.

Я малюю маму, я малюю тата,

Братика малого, дідуся, бабусю,

Кішку з кошенятком,

А козу – боюся», — розповідає Лариса Помаз.

Видана також збірочка серйозних віршів Дарини Плитник і книжечка творів Артема Зайченка.

До речі, бібліотекарі планують, що цьогоріч побачить світ збірочка ще однієї талановитої дитини. Щоправда, ці книжечки виходять невеликим накладом – від 20 до 50 примірників.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button