Суспільство

Хрюшка Васька: чернігівський зоолог – про кабанчика, який не боїться людей

Дикий кабанчик, якого охрестили Василем і який бігає околицями Чернігова, вже став зіркою соцмереж. Але ставлення до тваринки в чернігівців неоднозначне, бо одні стверджують, що містяни – в небезпеці, а інші – що начуватися якраз треба п’ятачку, бо добрий і не боїться наближатися до людей.

Чому можлива така ситуація, вирішили дізнатися в чернігівського зоолога Олександра Федуна.

«У Європі це нормальне явище. А ми ж у Європу йдемо. Настав час, що вже кабанчики починають не боятися людей. Це означає, що природа поступово наближається до людини. Бо є таке явище – урбанізація. Це укрупнення міст, збільшення частки міського населення й інші подібні процеси. Міста завжди приваблювали людей, а потім уже й тварин. Ластівка сільська стала ластівкою міською, бо почала селитися ближче до людей. Як і лелека білий – біля людей. І ми це сприймаємо нормально. Нині зайця чи лисицю можна скоріше зустріти на околицях Чернігова, ніж десь у полі», – каже чернігівський зоолог Олександр Федун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві випускниці зі Сновська за результатами Національного мультипредметного тесту набрали максимальну кількість балів – 200

Стосовно обставин, кому ж треба більше боятися – кабанчику чи людям, – ситуація, на думку пана Олександра, така:

«Людина завжди несе певну агресію, особливо щодо тварин. Звісно, що не всі люди, а частина людей. Декому хочеться постріляти, але нині – заборона полювання. І якщо будуть постріли, мають реагувати відповідні органи.

Випадок, що трапився в Чернігові, – поодинокий. Я так розумію, що той кабанчик – невеликий. Цілком можливо, що він у когось міг вирватися з домашніх умов. Бо я маю знайомих, які тримають диких кабанчиків у вольєрах, підгодовують, призвичаюють до людей, вони навіть їжу з рук беруть.

А кабан загалом всеїдний, може бути й небезпечний. Однак за умов, коли він ситий, я не вважаю, що він становитиме якусь небезпеку».

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button