Суспільство

Козак із бандурою з висохлого дерева віднедавна прикрашає Березну

Надзвичайно важливо в наш непростий час не забувати хоча б про невеликі зміни на краще. До того ж, часто великі кошти для цього не потрібні, головне – бажання дбати про рідний населений пункт і більш затишне життя в ньому.

У Березні в парковій зоні біля магазину встановлено статую козака з бандурою. Скульптура виготовлена з дерева, яке росло на тому ж місці, де й постать, але з часом всохло.

«Сухе дерево там простояло кілька років. І власник магазину «Голубий Дунай», розташованого зовсім поруч із тією місциною, звертався, щоб дерево видалили, бо воно аварійне.

А потім Андрій Михайлович, директор комунального підприємства «Березнакомунпослуга», запропонував зробити реконструкцію цієї місцини – почати з встановлення фігури козака та закінчити облаштуванням парку», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Володимир Павленко, голова Березнянської громади.

Ідея – хороша, тож поступово її почали втілювати в життя. Так і з’явився дерев’яний козак у Березні. Причому не випадково.

«Козацька фортеця в селищі Березна мала назву Замковище, одним з її сотників був козак Самійло Галенко (Йовенко). Тому в парковій зоні поблизу місця, де була розташована козацька фортеця, встановили статую козака», – таке пояснення надають у селищній раді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівському Валу облаштували лялькове царство (Фото)

Але це не остаточне трактування образу. За словами Володимира Павленка, козака із бандурою можна асоціювати з видатним земляком Григорієм Верьовкою, українським композитором, хоровим диригентом, педагогом.

«Можливо, для когось то Верьовка з бандурою», – припускає голова громади.

Хоч би чий був образ, але достеменно можна сказати, що він символізує друге життя та відродження, до якого поступово прагне Березнянська громада.

До речі, біля козака облагородили й територію – облаштували поруч майданчик і встановили лавочки. Тож вийшла чудова відпочинкова зона.

На досягнутому в селищі зупинятися не збираються.

«Надалі плануємо розбити доріжки, ще лавочок поставити, урни, бордюри, кущі самшиту посадити. На виконкомі була пропозиція і на сесії вона розглядалася про виділення 150 тисяч гривень.

Плануємо все зробити цьогоріч. Бо кошти закладалися, зважаючи на нинішні ціни, адже не знаємо, що скільки коштуватиме наступного року», – каже Володимир Павленко.

Паркова зона, де стоїть козак, була тут традиційно, просто з часом усе занепало. Нині ж настав час відродження.

Ірина Осташко

Фото – Березнянська селищна рада

Ще статті по темі

Back to top button