Суспільство

Студентам планують підвищити стипендію до мінімальної зарплати

Студенти, які навчатимуться за повним держзамовленням, у майбутньому зможуть отримувати стипендії в розмірі мінімальних заробітних плат.

Про це розповів народний депутат, голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

«Наприклад, ми замовляємо щороку близько 12,5 тис. учителів за держзамовленням, проте до професії доходять лише 18-19% із них. Це трагедія, бо держава витрачає шалені гроші на підготовку в таких масштабах. Тому ми хочемо дати гарантоване робоче місце після закінчення ЗВО тим дітям, які навчатимуться на держзамовленні. Важливо, щоб уже після другого курсу студенти розуміли, що вони продовжують навчатися на бюджеті, держава їм дає стипендію в розмірі мінімальної зарплати, щоб діти не думали про додатковий заробіток, а сконцентрувалися на професії», – наголосив народний депутат.

Раніше Верховна Рада підтримала законопроєкт № 10399 у першому читанні. Проєкт передбачає запровадження державних грантів для здобуття вищої освіти, а також зміну підходів до формування держзамовлення. 

Законопроєкт передбачає, що:

– частина студентів навчатиметься за кошти держзамовлення, частина — отримуватиме державні гранти на навчання;
– держзамовлення формуватиметься залежно від потреб держави. Для ключових спеціальностей (наприклад, лікарі, вчителі, військові, інженери деяких спеціалізацій тощо) законопроєктом передбачено збереження повної бюджетної підтримки навчання (за конкурсом). Також запроваджується система забезпечення гарантованого першого робочого місця після випуску;
– розвиватиметься принцип «гроші ходять за студентом», згідно з яким фінансується не заклад, а здобувач освіти, який отримуватиме за результатами ЗНО/НМТ певну суму грошей на навчання (грант).

Сума гранту визначатиметься урядом, але в сьогоднішніх умовах передбачається діапазон між 15 і 50 тис. грн. Найздібніші вступники отримають грант, який покриватиме всю вартість навчання, а для інших залучатиметься механізм співфінансування.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button