Суспільство

Про умови праці працівників Чернігівської області в цифрах

На кінець 2019 року на роботах зі шкідливими умовами праці були зайняті понад 11 тис. осіб, або 18% усіх працюючих, охоплених обстеженням умов праці на підприємствах області. Найбільша питома вага таких працівників спостерігалася у виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення (71% облікової кількості штатних працівників цього виду діяльності), у добувній промисловості та розробленні кар’єрів (65%), у виготовленні виробів із деревини, виробництві паперу та поліграфічній діяльності, у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (по 25% у кожному виді діяльності), а серед міст обласного значення та районів – у м.Прилуках (37%), Корюківському (29%) та Борзнянському (27%) районах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контракт на рік: невдовзі всі вчителі-пенсіонери Чернігівщини перейдуть на договірні умови роботи

Найпоширенішими серед небезпечних факторів виробничого середовища були: виробничий шум, ультразвук, інфразвук і напруженість праці (9% облікової кількості штатних працівників), мікроклімат (температура, вологість, швидкість руху повітря, інфрачервоне випромінювання) (8%), хімічні фактори (6%). Слід зазначити, що на окремих робочих місцях працівники перебували під впливом кількох шкідливих факторів одночасно. Постійно в три- та чотиризмінному режимі працювали 1,5 тис. осіб.

Відповідно до чинного законодавства або колективної угоди (договору), працівникам за роботу зі шкідливими умовами праці та за особливий характер праці надавалися пільги та різні компенсації, а також призначалися пенсії за віком на пільгових умовах. На будь-який вид пільг, компенсацій мав право кожен п`ятий працюючий, охоплений обстеженням умов праці. Найбільш поширеними були доплати за умови праці, які одержували 8 тис. осіб, і додаткові відпустки за роботу зі шкідливими умовами праці, згідно зі Списком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, – майже 7 тис. осіб.

Головне управління статистики у Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button